Bego Gutić, premijer TK: Direktori koji ne vrate novac bit će smijenjeni!

0
1

bego-guticTuzla – Ukoliko direktori deset javnih ustanova na području Tuzlanskog kantona ne usklade svoje plaće sa članom 20. Zakona o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti TK i ne vrate u budžet prekoračeni iznos novca, bit će smijenjeni u narednom periodu.

Naime, budžetska inspekcija je posljednjih sedmica “češljala” plaće direktora u 27 ustanova, institucija i zavoda, te su utvrđene brojne nepravilnosti. Direktorima u deset ustanova je isplaćena veća neto plaća za novembar i decembar 2015. godine od dozvoljene, dok su nepravilnosti uočene u još šest “subjekata budžetskog nadzora”, koji rade na otklanjanju grešaka i vraćanju novca u budžet. Plaće su regularno isplaćene u ukupno 11 ustanova, institucija i zavoda.

-Prvi korak je da vrate sredstva koja su prekoračili. Ukoliko to ne budu poštivali, na Vladi će biti usvojen zaključak o smjeni direktora javnih ustanova. Mi ćemo najprije na sjednici Vlade imati ovu informaciju budžetske inspekcije, te ćemo zaključkom tražiti da vrate novac u roku do mjesec i da usklade plaće – kazao nam je kantonalni premijer Bego Gutić, koji je u septembru prošle godine i predložio novi Zakon o plaćama, kojim su smanjena primanja kantonalnih zastupnika i nosilaca javnih funkcija u ovom kantonu.

No, nisu svi ispoštovali primjenu Zakona po kojoj direktor javne ustanove, zavoda i institucije, ne može imati veći plaću od resornog ministra (2.566 KM), a rektor Univerziteta i direktor UKC-a ne mogu imati veću plaću od premijera (3.118 KM).

Kako smo jučer pisali, plaću nije uskladio direktor Opće bolnice “Dr. Mustafa Beganović” iz Gračanice, te direktori domova zdravlja u Gračanici, Gradačcu, Srebreniku, Lukavcu, Živinicama, Banovićima i Sapni. Također, plaće nisu uskladili ni direktori Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i Centra za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i banjsko liječenje “Ilidža” Gradačac.

-Dakle, ko ne ispoštuje ovaj zakon bit će smijenjen. Mi ih možemo smijeniti. Ili, u drugom slučaju, možemo obustaviti tranše od Zavoda zdravstvenog osiguranja prema ovim ustanovama, i u tom slučaju neće dobiti nikako plaću – kazao nam je Gutić.

 Veća plaća od premijerove

Inače, Zakon o plaćama predviđa i kazne od 500 do 2.000 maraka za one koji ne poštuju odredbe.

Zanimljivo je da, zbog ne usklađivanja plaća, trenutno direktori domova zdravlja u Živinicama (4.054 KM), Lukavcu (3.697 KM) i Banovićima (3.291 KM), ali i direktor Opće bolnice u Gračanici (4.081), imaju veću plaću od kantonalnog premijera (3.118), rektora Univerziteta u Tuzli (3.102 KM) i direktora Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla (3.118 KM).

(Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime