Bećirović: ‘Kazniti one koji javno podržavaju i veličaju zločince!’

0
3

zijad becirovicSarajevo – Vijeće za implementaciju mira i visoki predstavnik moraju hitno zabraniti učešće osuđenim ratnim zločincima na izborima, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta IFIMES.

Bećirović se osvrnuo na inicijativu nezavisnog kandidata za člana Predsjedništva BiH Mustafe Cerića da međunarodna zajednica onemogući oslobođenim zločincima poput Darija Kordića ili Momčila Krajišnica da politički djeluju.

– IFIMES je do sada u svojim istraživanjima nekoliko puta upozoravao na pitanje učešća bivših osuđenika za ratne zločine u društvenom odnosno javnom i političkom životu poslije izdržavanja zatvorske kazne. To je posebno postalo alarmantno kada su se pojedini osuđenici i/ili osuđenice počeli pojavljivati u javnosti i sebe moralizirati, a neki su čak povukli i svoje pokajanje ili opovrgli dobrovoljni pristanak za saradnju sa Sudom i Tužilaštvom kako su sebi umanjili zatvorsku kaznu – kaže Bećirović. 

Situacija, kako ističe, postaje dodatno zabrinjavajuća njihovim povratkom u lokalne zajednice odnosno na mjesto zločina gdje se fizički susreću zločinci i žrtve.

– Zbog toga smo do sada nekoliko puta pozvali visokog predstavnika u BiH (OHR) i Vijeće za implementaciju mira (PIC) da riješe ovo pitanje i donesu odluku kojom će se svim osuđenicima za ratne zločine bez obzira na njihovu etničku pripadnost zabraniti svako javno odnosno društveno i političko djelovanje te da im se oduzmu građanska prava koja im sada dozvoljavaju učešće i kandidiranje na izborima kao što je slučaj pravne prakse u SAD-u kada se radi o osuđenicima za najteža krivična djela – dodaje on.

Također, Bećirović upozorava da je potrebno je sankcionirati sve one koji javno izražavaju podršku ili simpatiziraju za osuđenima za ratne zločine.

– Neko može imati osobne simpatije do nekoga ili ga čak podržavat ali to ne smije biti dio javnog diskursa odnosno mora biti strogo kažnjivo. U ovo otvoreno i goruće pitanje moraju se uključiti svi oni koji „bdiju“ nad provođenjem Daytonskog mirovnog sporazuma – ističe direktor IFIMES-a za Patriu.  

On smatra da ukoliko se ne poduzmu odgovarajuće mjere u pogledu ovog pitanja će biti izgubljen smisao izdržavanja zatvorskih kazni optuženih za ratne zločine i zločin genocida.

– To se najbrže i najefikasnije može učiniti donošenjem odgovarajuće odluke OHR-a i PIC-a povodom ovog pitanja posebno sada u periodu kada se do sredine mjeseca jula predaju liste kandidata za Opće izbore. Tako bi se onemogućilo da se osuđeni ratni zločinci nađu na izbornim listama za oktobarske izbore – kaže Bećirović.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime