Bečarević: Plin mora pojeftiniti za 20 do 30 posto, već je ukradeno 20 miliona KM

0
1

 

BiH – Direktor BH-Gasa Mirza Sendijarević potvrdio je prije nekoliko dana da će Nadzorni odbor ove kompanije Vladi FBiH predložiti smanjenje cijene plina za više od 15 posto. Međutim, bivši direktor iste kompanije Almir Bečarević smatra da smanjenje cijena treba biti između 20 i 30 posto.

“Kao što možemo vidjeti kada analiziramo kretanje cijena plina na svjetskom tržištu cijena iz IV kvartala 2005. godine odgovarat će cijeni plina iz IV kvartala 2015. godine. Trenutna cijena ruskog plina iznosi oko 220 USD i dodatno će pasti od 01. oktobra, te će iznositi oko 200 dolara za 1000 kubnih metara”, kaže Bečarević.

Poređenja radi, bh. građani su, navodi Bečarević, 2005/06. plin plaćali između 340 i 510 KM dok sada cijena koju građani plaćaju iznosi 754 KM na hiljadu metara kubnih.

“Ruska cijena plina bilježi svoj pad od 2012. godine. Historijska cijena ruskog plina je bila početkom 2012. godine i iznosila je 537 USD. Nakon te cijene od 537 USD dolazi do pada cijena i ista će za koji dan biti oko 200 USD. Ako dobro računam, ovo je pad od 65 posto. Drastičan pad cijene ruskog plina se dešava u proteklih godinu dana i ista je pala sa 400 USD na 220 USD. Da li je bilo sniženje cijena na domaćem tržištu pitajte BH-Gas, ali, koliko znam, nikakvih smanjenja cijene nije bilo već je čak jedno vrijeme traženo da se cijena poveća”, navodi Bečarević.

Realno sniženje cijene plina na domaćem tržištu treba biti u rasponu od 20 do 30 posto i to samo za početak, navodi Bečarević.

“Sve manje od toga je nastavak pljačke građana i privrede, a koji su već opljačkani za 20 miliona KM. Ja znam da se od ove brojke vrti u glavi, ali da je ovo pravna država ili bih ja bio u zatvoru ili oni koji su oteli ovaj novac”, kaže Bečarević.

Mirza Sendijarević, direktor BH-Gasa, kaže za Klix.ba da je nabavna cijena plina tajna i da o njoj ne može govoriti.

“Cijena plina, u skladu sa ugovornim obavezama, nije javna informacija. Oficijelni uvoznik plina za Bosnu i Hercegovinu je kompanija Energoinvest koja sa dobavljačem, kompanijom Gazprom, dogovara uvjete kupovine pa i nabavne cijene plina. Na konačnu cijenu plina utiče više faktora, kao što su troškovi transporta do BiH, trend kursa dolara u odnosu na KM, penali koji se zaračunavaju na dug prema snabdjevaču i transporterima plina, kamate za kredite…”, kaže Sendijarević.

Prema javno dostupnim statističkim informacijama BiH ima jednu od najviših cijena plina u cijeloj Evropi, kako za industriju tako i za domaćinstva.

Bečarević je već podnio krivičnu prijavu protiv uprave i Nadzornog odbora BH-Gasa. Prema njemu, jedan od ključnih dugoročnih problema jeste pad potrošnje plina.

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime