BDZ CG: Amfilohije Radović prijeti rušenjem džamija i krvoprolićem

0
18

imagesCrna Gora   ̶  Saopćenje Bošnjačke demokratske zajednice u CG povodom ponovljenog krivičnog djela govora mržnje učinjenog od strane Amfilohija Radovića, poglavara SPC u Crnoj Gori dok državni organi šute.

Povodom ponovljenog krivičnog djela govora mržnje, učinjenog od strane poglavara Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Amfilohija Radovića, iskazujemo svoje ogorčenje i zabrinutost. Zle riječi koje Amfilohije Radović, kao poglavar SPC u Crnoj Gori upućuje na račun islama, muslimana i Bošnjaka u Crnoj Gori, na koje javno mnjenje i državni organi ostaju nijemi, neumitno nas podsjećaju na ratne, devedesete godine prošlog vijeka, kada su takve riječi i takvi ljudi harali prostorima bivše Jugoslavije. Naime, dana 08.11.2014. godine, kada je u Bijelom Polju obilježeno 90 godina od „Besudne zemlje“, zločina genocida izvršenog u mirnodopskom periodu nad Bošnjacima Šahovića, imamo situaciju da jedan crkveni poglavar priziva duhove prošlosti i svojim govorom mržnje pokušava mobilizirati devijantne grupacije u nove „Besudne“ „istrage poturica“.

U kontekstu posljednje izjave poglavara SPC u CG, ne možemo a da ne podsjetimo na izjavu datu u vezi sa uklanjanjem limene crkve na Rumiji. Amfilohije Radović u znak upozorenja režimu da ne pokušava srušiti ili ukloniti pomenuti objekat, prijeti rušenjem džamija i krvoprolićem. Da ga ne poznajemo iz nekih ranijih vremena, zaista bi bilo za nevjerovati čega se dosjetio. Prosto rečeno, ukoliko mu državni organi uklone ili sruše limenu crkvu sa Rumije, on će srušiti neku od džamija i to će izazvati krvoproliće. Nešto vrlo slično Bošnjaci su doživjeli i kada su 1924. godine braća Bulatovići ubili Boška Boškovića, a „seoski junaci“, podstaknuti od strane lokalnih i državnih činovnika, u znak osvete monstruozno pobili oko hiljadu svojih komšija iz Šahovića (današnjeg Tomaševa).

Nažalost, država umjesto da hitno reaguje na ponovljeni inkriminirani atak poglavara SPC u CG, ona mu daje „vjetar u leđa“ demonstrirajući snagu države uvježbavanjem policije u „borbi protiv islamskog ekstremizma“. Sve ovo dodatno ukazuje da se sinhroniziranim, već oprobanim i po zlu poznatim akcijama ponovo započinje psihološki rat protiv Bošnjaka i islama u Crnoj Gori. Ovakav pristup problemu nesumnjivo dovodi do gubljenja povjerenja u institucije sistema i ukoliko se nastavi, neminovno iziskuje internacionalizaciju problema Bošnjaka – muslimana u Crnoj Gori.

Uvjereni smo da se ovakav odnos prema ponovljenom govoru mržnje ne smije tolerisati, tim prije kada dolazi sa tako visoke društvene adrese u Crnoj Gori. Bošnjaci su kategorija naroda koja je preživjela najstrašnije zločine, pa ono što ponovo slušamo, daje nam za pravo da upalimo alarm u znak velike opasnosti, i da se politički i društveno postavimo na način da ne dozvolimo da nam se historija ponovi.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime