BBI banka obezbijedila više od milion KM za stipendije djeci bez roditelja

0
2

Derventa, Bosanski Brod, Doboj, Lopare, Bijeljina, Ugljevik, Zvornik – Bosna Bank International (BBI) je iz Fonda Sheikh Saleh Kamel i za 2015./2016. školsku/akademsku godinu osigurala stipendiranje 500 učenika i studenata, državljana BiH, na školskim i visokoškolskim ustanovama na teritoriji cijele BiH

Za tu namjenu je osigurano 600.000 dolara (1.050.786.KM) za ovu školsku/akademsku godinu.

Stipendije su za djecu bez jednog ili oba roditelja. Prilikom dodjele, ocjenjuje se uspjeh te uzimaju u obzir, između ostalog, ukupni prihodi i socijalni status domaćinstva.

Kako bi učenici i studenti iz cijele BiH bili ravnopravno zastupljeni, podjela stipendija bit će organizirana u pet regija po 100 stipendija.

Konkurs za dodjelu prvih sto stipendija za region “1” – region sjeverne BiH otvoren je do 20. aprila ove godine.

To su teritorije Tuzlanskog i Posavskog kantona i općine: Derventa, Bosanski Brod, Doboj i Doboj Istok, Modriča, Šamac, Petrovo, Lopare, Bijeljina, Ugljevik, Zvornik, Šekovići, Vlasenica, Bratunac, Milići i Srebrenica te Distrikt Brčko.

Zainteresirani kandidati treba da dostave zahtjev i potrebne dopkumente konkursnoj komisiji s naznakom “Konkurs za stipendije iz Fonda Sheikh Saleh Kamel – Region 1 – sjeverna BiH”. Zahtjev i potrebne dokumente lično treba da odnesu u poslovnice BBI u Tuzli, Brčkom, Gradačcu, Gračanici, Srebreniku, Kalesiji, Bratuncu ili Živinicama.

Konkurs za prijavu za stipendije objavljen je na stranici BBI banke i u dnevnim novinama, a odluku o tome ko će dobiti stipendiju donijet će Komisija čiji su članovi predstavnici BBI-a, Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, Rektorata Univerziteta u Sarajevu, Islamske zajednice BiH te Asocijacije Fatma.

Iz Fonda Sheikh Saleh Kamel, osnovanog na inicijativu BBI-a i filantropa Sheikha Saleha Abdullaha Kamela, osnivača i predsjedavajućeg Al-Baraka finansijske i poslovne grupacije, već petu godinu zaredom za 500 stipendista se isplaćuje 600.000 dolara godišnje, odnosno mjesečni iznos od 100 američkih dolara u protuvrijednosti KM.

Kao društveno odgovorna banka, BBI od osnivanja promovira na različite načine obrazovanje i pomaže učenicima, studentima i postdiplomcima dajući stipendijama i pozajmicama, i to u kontinuitetu 13 godina, saopćeno je iz te banke.

(Agencija FENA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime