Banovići / Osam romskih porodica uselilo u nove stanove

0
14

Svečana primopredaja dvije novosagrađene zgrade za socijalno stanovanje romskih porodica upriličena je u ponedjeljak u Banovićima čime će osam romskih porodica koje su živjele u lošim i nezdravim uslovima konačno imati pristojan dom i normalan život.

“Sada smo u drugoj fazi projekta. Prošlog mjeseca već smo predali nove stanove romskim porodicama u općini Kakanj i to ćemo nastaviti raditi u još sedam općina”, rekao je zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno.

Načelnik Općine Banovići Midhat Husić je izrazio zadovoljstvo što će korisnici dvije novootvorene zgrade s osam stambenih jedinica uživati u novim domovima, te naveo da je u protekle četiri godine Općina realizirala nekoliko značajnih projekata za stanovanje Roma i izgradila gotovo 30 stambenih jedinica.

Ove dvije zgrade u Banovićima su jedan dio od ukupno deset zgrada sa 68 stanova koje će se graditi za romske porodice u okviru projekta Akcija Roma.

Projekat će značajno poboljšati uslove života i socio-ekonomsku uključenost 140 ugroženih romskih porodica u devet ciljanih općina/gradova – Tuzla, Gračanica, Banovići, Kakanj, Zavidovići, Zenica, Bijeljina, Modriča, Brčko Distrikt BiH.

Projekt Akcija Roma finansira Evropska unija u iznosu od 2.500.000 eura i kofinansiraju lokalne vlasti u iznosu od 327.227 eura. Projekt implementira Hilfswerk Austria International, u partnerstvu sa Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland e.V (ASB) i udruženjem Kali Sara – RIC, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

(radiosarajevo.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime