Banovići: Jedanaest porodica čije su kuće stradale u klizištima, dobile nove domove

0
46

Banovići: Jedanaest porodica čije su kuće stradale u klizištima, dobile nove domove

Banovići – Jedanaest porodica čije su kuće uništene pokretanjem klizišta tokom elementarnih nepogoda koje su pogodile općinu Banovići, dobile su krov nad glavama. Sredstva za izgradnju i kupovinu stambenih jedinica u iznosu od 285.000 KM obezbijedila je Općina Banovići u saradnji sa Federalnim fondom za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH, Rudnikom mrkog uglja Banovići, javnim preduzećima i ustanovama i drugim manjim donatorima.

„U ovaj projekat smo ušli u onom momentu kada smo prikupili dovoljno finansijskih sredstava i obezbjedili osnovne preduslove za njegovu realizaciju. Uz veliku pomoć Rudnika obezbjedili smo placeve za izgradnju kuća veličine između 800 i 1000 kvadratnih metara za svakog korisnika koji se opredjelio za izgradnju kuće. Drago mi je da smo ispoštovali obećano i nadam se da ćemo naći načina da pomognemo ovim ljudima i u unutrašnjem uređenju kuća u što skorije vrijeme“, kazao je općinski načelnik Midhat Husić.

Prikupljena sredstva obezbjeđena su uz pomoć ljudi koji su se dobrom voljom uključili u akciju prikupljanja sredstva. Tako su pored Fonda koji je uplatio preko 200.000 KM, Rudnik Banovići, odnosno radnici Rudnika, drugi najveći donatori koji su uplatili oko 100.000 KM na račun namjenjen za pomoć poplavljenim područjima.

Kroz projekat izgradnje, odnosno kupovine stambenih jedinica, devet korisnika opredjelilo se za izgradnju kuće, dok su se dva korisnika opredjelila za kupovinu stana ili kuće. U skladu sa važećim pravilnicima korisniku Čamdžić Mirnesu, čija je kuća totalno uništena, dodjeljeno je 35.000 KM za kupovinu kuće, dok je svima ostalim dodjeljeno po 25.000 KM.

U okviru ovog projekta, Općina Banovići je uradila pristupne puteva, priključke na mjesni vodovod, te svu neophodnu prateću dokumentaciju i odobrenja za gradnju.

Sanela Ikanović, Općina Banovići

(rtvtk.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime