Banja Luka: U NSRS-u usvojena Deklaracija o genocidu NDH-a

0
6

BANJA LUKA: U NSRS-u usvojena Deklaracija o genocidu NDH-a

Banja Luka – 16:25- U Narodnoj skupštini RS-a danas je usvojena Deklaracija o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

Ovaj dokument predložio je poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić.

Poslanik Koalicije “Domovina” Nedim Čivić (SDA) rekao je da taj poslanički klub neće podržati deklaraciju, jer u taj dokument nisu uvršteni i zločini nad muslimanima u Drugom svjetskom ratu koji su počinili četnici Draže Mihailovića, a ranije nije prihvaćeno ni da se parlament RS-a izjasni o rezoluciji o osudi zločina genocida.

S druge strane, Dragan Čavić je istakao da je očekivao da će Deklaracija o genocidu NDH-a dobiti podršku poslanika svih nacionalnosti, jer je ovo deklaracija o genocidu, a ne općem stradanju.

Kazao je da je i u uvodom obraćanju o ovom dokumentu u parlamentu RS-a iznio i podatke o stradanju muslimana, antifašistima i onima koji su pomagali  osobama te nacionalnosti koje se pomagale žrtvama koje su po zakonima NDH likvidirani zbog svog rasnog i vjerskog porijekla.

Najavio je da će ovu deklaraciju uputiti na usvajanje u evropske parlamente te vjeruje da će biti prihvaćena.

U parlamentu je danas usvojen i Zakon o porezu na nepokretnosti, kojim se uvodi jedinstvena porezna stopa na nepokretnosti od 0,20 posto.

Nastavak zasjedanja najavljen je za 27.oktobar.

10:38- Razmatranjem Deklaracije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske (NDH) nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, danas je nastavljena sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Predlagač ovog dokumenta je poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić, koji smatra da će ova deklaracija Narodne skupštine RS-a, ako bude usvojena, dati “nemjerljiv doprinos ispravljanju istorijske nepravde, da se pogrom koji je počinila Nezavisna Država Hrvatska konačno počne zvanično kvalifikovati kao genocid u skladu s Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju genocida, usvojenom od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 9. decembra 1948. godine”.

– Ova deklaracija ne predstavlja akt ugrožavanja bilo kakvog subjektiviteta današnje Republike Hrvatske, i jedina njena namjena jest da upozori svijet da se zločin genocida ne može izbrisati iz istorije kao ni iz sjećanja, a zaborav, negacija i prikrivanje počinjenog genocida koje je praktikovala vlast SFRJ radi afirmacije takozvanog “bratstva i jedinstva“ među bivšim jugoslavenskim narodima, nije doprinijela njihovom istorijskom pomirenju – navodi se, između ostalog u ovom dokumentu.

Poslanici bi danas, trećeg dana zasjedanja, trebalo da glasaju o obrađenim tačkama dnevnog reda ovog zasjedanja, čiji nastavak je već zakazan za 27. oktobar.

Autor: Fena/avaz.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime