Banja Luka: Svečano otvaranje Ferhadije 07. maja 2016. godine

0
37

DSC_8594Banja Luka  ̶   U subotu 30. maja 2015. godine u Gracu, Republika Austrija, upriličena je svečanost “Šljemenske hajr dove” povodom završetka konstrukcionih radova na objektu Islamskog kulturnog centra u Gracu. Bio je to veliki dan za Bošnjake, ali i ostale muslimane Štajerske pokrajine, koji dugo čekaju na jedan takav objekat. Džamija će moći zadovoljiti sve potrebe muslimana ovog prelijepog grada koji je primio i veliki broj Bošnjaka, onih koji tu žive, ali i veliki broj naših studenata.

Iako radovi na džamiji i IKC-u nisu završeni, velika je stvar činjenica da je faza izgradnje okončana i da predstoje završni radovi na vanjskom i unutrašnjem uređenju. Na svečanosti u Gracu, pored velikog broja posjetilaca koji su stigli iz džemata širom dijaspore, prisutan je bio i veliki broj zvanica, kako predstavnika Islamske zajednice tako i političkih predstavnika grada Graca i Republike Austrije.

Dva prelijepa dana sa Bošnjacima Graca je proveo i izaslanik reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića na ovoj svečanosti, muftija banjalučki dr. Osman ef. Kozlić. Muftija banjalučki je u petak 29. maja predvodio klanjanje džume-namaza u Gracu, održavši i hutbu, nakon čega je prisustvovao  hatma dovama polaznika mekteba u ovom džematu. U razgovoru za radio BIR muftija Kozlić je izjavio kako mu je posebno drago što je njemu pripala ta uloga i čast da bude sa Bošnjacima u Gracu: “Ja sam prenio selame Reisu-l-uleme, zahvalivši se domaćinima i predstavnicima grada Graca, što su razumjeli potrebe Bošnjaka Graca da imaju jedan ovakav centar i nadamo se da će ta saradnja i nastaviti. Našim Bošnjacima sam uputio poruku da nastave ovo što su započeli prije tri godine i da uskoro završe ovaj prelijepi IKC, kako bi u njemu odgajali svoju djecu.”

Muftija Kozlić je poručio da Islamska zajednica u BiH pomaže koliko može, između ostalog i ovaj džemat, za koji je nedavno na području cijele IZ u BiH ukupljena sergija, ali da će pomagati i druge džemate u dijaspori, jer je pomoć jednih drugima neophodna

Dr. Kozlić je ekskluzivno za radio BIR prokomentarisao i trenutnu situaciju sa izgradnjom Ferhadije u Banja Luci poručivši: “Ferhadija je hvala Bogu, skoro završena. Bili smo odredili 20. maj za završetak radova, ali je taj rok prolongiran za nekoliko dana. I mi se nadamo da ćemo ako Bog da čim prostremo tepihe, proučiti mevlud i prije mjeseca Ramazana početi klanjati u Ferhadiji!” Muftija banjalučki je otkrio i kada se očekuje zvanično otvorenje Ferhadije: “U dogovoru sa reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazovićem, odlučili smo se da je najbolje da svečano otvorenje Ferhadija džamije bude 07. maja iduće godine na dan kada je ona i srušena i kada se obilježava Dan džamija!”

Na kraju razgovora, muftija dr. Kozlić je uputio ramazansku poruku Bošnjacima u manjem bh. entitetu: “Stanje kod Bošnjaka pred mubarek mjesec Ramazan je nepromijenjeno, rekao bih, kako u manjem bh. entitetu, tako i u cijeloj državi, ono ne ide nabolje. Međutim, mi sa posebnom čežnjom  očekujemo mubarek mjesec Ramazan, da napunimo svoje baterije i zato očekujemo da će odziv Bošnjaka u naše džamije biti bolji i da ćemo poraditi na tome da njihov odziv po pitanju zekata i sadekatul-fitra bude bolji. U svakom slučaju, iz godine u godinu očekujemo bolje rezultate na svim poljima i bolje vijesti!”

Izvor: bir.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime