Banja Luka domaćin biznis foruma bh. dijaspore

0
10

Banjaluka domaćin biznis foruma bh. dijaspore

Banja Luka – Banja Luka će 9. oktobra biti domaćin „Trećeg biznis foruma bh. dijaspore – bhdiafor 2015“, na kojem će se okupiti veliki broj investitora iz zemlje i regiona.

Cilj je stimulisanje poslovne saradnje između domaćih kompanija i kompanija čiji su vlasnici, ili u kojima rade, članovi zajednice bh. dijaspore.

Biznis forum sa bh. dijasporom prošle godine je organiziran u Sarajevu, a godinu ranije u Prijedoru, koje je posjetilo ukupno više od hiljadu poslovnih ljudi, a iz čega su se do danas izrodile značajne poslovne saradnje i projekti.

Bivši guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić upozoravao je kako vlasti trebaju uspostaviti snažniju vezu sa ljudima iz inostranstva a koji imaju bh. korijene. On je podsjetio kako bh. dijaspora godišnje u BiH pošalje oko 3,5 milijardi maraka, što je jedna od značajnijih komponenti kojom se zatvara deficit tekućih računa u BiH.

„Njih ne treba doživljavati samo kao pošiljaoce novca, već ih animirati kao investitore, ali tražiti od njih da u BiH šalju i nova znanja i nove poslovne logike i navike“, rekao je Kozarić.

Glavni organizator „Trećeg biznis foruma bh. dijaspore – bhdiafor 2015“ je Asocijacija „Naša Perspektiva“. Glavni finansijer foruma je Ambasada Kraljevine Norveške u BiH. Skup je takođe podržan od strane brojnih vladinih, nevladinih i međunarodnih organizacija, piše Patria.

(nezavisne.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime