Bandić: Nezaposlenost u BiH na historijskom minimumu

0
3

Rezultat slika za Bandić: Nezaposlenost u BiH na historijskom minimumu

U Bosni i Hercegovini trenutno je nezaposleno 435.260 osoba i to je historijski minimum, rekao je danas Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Bandić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci, u okviru sedmog Foruma službi zapošljavanja “Zaposlimo zajedno”, u organizaciji Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, uz podršku Projekta zapošljavanja mladih (YEP) i Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), rekao da taj skup predstavlja platformu i konstruktivni dijalog šireg kruga aktera s ciljem unapređenja rada javnih službi za zapošljavanje u državi.

– Problem nezaposlenosti ne mogu rješavati samo viši nivoi vlasti, već je neophodno uspostaviti saradnju između javnih službi za zapošljavanje i lokalnih zajednica te uključiti poslodavce i obrazovne institucije – naglasio je Bandić.

Općine, kako je dodao, imaju važnu ulogu jer će identificirati probleme, mogućnosti i potrebe lokalnog tržišta rada, a što je jedan od preduvjeta za kreiranje novih i definisanje boljih aktivnih mjera za zapošljavanje.

Zaključci, koji će, kaže, biti usvojeni na forumu, trebalo bi da budu smjernica za kreiranje potpunih, novih mjera zapošljavanja u BiH.

BiH se susreće i s odlaskom radne snage, a Bandić je potvrdio da je, prema njihovim zvaničnim podacima, lani više od 16.090 osoba iz BiH zasnovalo radni odnos na slovenskom tržišti rada, a oko 1.000 na njemačkom.

Zamjenica direktora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Gordana Latinović je rekla da problem zapošljavanja treba svesti na lokalni nivo, kako bi svaka općina dala oprinos svom privrednom razvoju, kroz povećanje broja zaposlenih.

– To će onda utjecati na ukupan privredni razvoj cijele BiH i povećanje ukupne zaposlenosti – istakla je Latinović.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Republike Srbije Zoran Martinović je rekao da su i u toj zemlji prisutna pozitivna kretanja na tržištu rada i u ovom trenutku imaju najnižu stopu nezaposlenosti.

-Ta stopa je trenutno na historijskom minimumu, a stopa zaposlenosti na maksimumu i vidljiva je sve veća tražnja za novim radnicima u Srbiji i pojavljuje se šira lista deficitarnih zanimanja – rekao je Martinović, ističući da su politiku zapošljavanja skoncentrisali i na obuke, prekvalifikacije, te dodatno obrazovanje.

Cilj Foruma je podstaći diskusiju o nužnosti sinergijskog djelovanja javnih službi za zapošljavanje i lokalnih zajednica u provođenju aktivnih mjera zapošljavanja, a s ciljem efektivnijeg korištenja raspoloživih javnih sredstava.

Izvor:  FenaBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime