Baljić: U Sarajevu neće biti lockdowna, jedini u regiji imamo smanjen broj novozaraženih

0
6
“Danas smo jedini u regiji sa smanjenjem broja novozaraženih pacijenata. Pogledajte zemlje u regionu koje tek sada kreću s rigoroznijim mjerama, poput Srbije i Hrvatske. Oni sada uvode mjere koje su rigorozije nego one koji mi imamo u Kantonu Sarajevo”, rekao je Baljić.

On se zatim zahvalio stanovnicima Kantona Sarajevo.

Zahvaljujem se stanovništvu koje je bilo dosljedno u provođenju mjera koje je uveo krizni štab već duže vremena. Znate da su mjere u početku bile osporavane, pogotovo one o nošenju zaštitnih maski i smanjenju broja okupljenih na jednom mjestu”, kazao je.

Šef Klinike za infektivne bolesti KCUS-a je poručio da samo zahvaljujući disciplini građana danas imamo ovakvu situaciju za koju se može reći da je pod kontrolom te da ni izbori nisu izazvali veliko širenje zaraze.

Ne možemo još reći da je epidemiološka situacija dobra, ali ako imate u vidu da je broj novozaraženih u KS išao preko 800, a danas je ispod 300, možemo reći da smo na finoj fazi silazne putanje i stavljanja pandemije pod kontrolu. Ne zaboravite da smo imali izbore prije desetak dana, koji su doveli do eksplozije širenja zaraze u Srbiji i Crnoj Gori. Kod nas nema povećanja. Čak imamo smanjenje broja novih slučajeva. Mi smo discipliniran narod i trebamo se ovako nastaviti ponašati pa ćemo sigurno biti prvi u regiji koji će ovo staviti pod kontrolu“, poručio je.

Članovi Kriznog štaba Rusmir Baljić i Kemal BeganovićČlanovi Kriznog štaba Rusmir Baljić i Kemal Beganović

On je zatim iskoristio priliku da kaže kako Krizni štab KS nikada nije razmatrao opciju potpunog lockdowna kakav je bio u martu i aprilu.

Mi to zaista nećemo razmatrati jer imamo razumijevanja za naše ljude i ekonomiju. Dodatno ohrabrenje nam daju ovi rezultati jer smo bez zatvaranja uspjeli lagano pandemiju stavljati pod kontrolu. Ako ovako nastavimo, možemo se nadati i boljim rezultatima”, poručio je.

Apelovao je na građane da ne uzimaju terapije na svoju ruku, posebno kada je riječ o konzumiranju antibiotika. Naglasio je da se svi moraju konsultovati s ljekarima kako ne bi došlo do kontraefekta.

“Zamolio bih građane koji imaju teže kliničke slike da se ne liječe kod kuće. Nemojte odbijati hospitalizaciju. Nabavili smo i lijek Favipiravir koji ima dobra dejstva i bit će na raspolaganju našim bolničkim ustanovama. To nisu lijekovi koji se mogu uzimati tek tako i ne može ih uzimati svako”, objasnio je.

Izvor: klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime