Bali: Tijela su bacali u kontejnere

0
1

Indonezija – Pedeset godina je prošlo od jednog od najgorih zločina u modernoj historiji. Nakon propalog državnog udara, u Indoneziji je ubijeno gotovo milion ljudi pod optužbama da su bili komunisti. Zločin je zataškan, ali preživjeli i porodice žrtava sada traže istinu.

Masovne grobnice skrivene su na egzotičnom otoku Bali. One su skriveni dokazi masakra za koji većina turista nikada nije čula.

„U ovoj masovnoj grobnici su četri velike rupe, a u svakoj je 45 tijela. Moj prijatelj je morao zakopavati ubijene koje su vojnici ovdje strijeljali. Bilo je jako puno tijela, pa je moj prijatelj morao organizovati kopanje grobnice“, kaže Wayan Nater Susila.

Svjedoci tvrde da se masovne grobnice nalaze širom Indonezije. Neke se nalaze ispod turističkih naselja.

Prvog oktobra 1965. šest indonezijskih generala je ubijeno. Komunisti su optuženi za pokušaj vojnog udara.

Vojska i omladinske organizacije, navodno potpomognute CIA-om, počeli su ubijati sve one na koje se sumnjalo da su komunisti.

Javnost podijeljena

Wayan Nater je uspio pobjeći. Bio je na spisku za odstrel jer je bio upravnik centra za kulturu. Kad je uhapšen ubijanja su već prestala, ali je osuđen na dugogodišnju kaznu zatvora.

„Bilo je užasno, tijela su bacali u kontejnere. Jednu bebu su bacili u zrak i nabili na bajonet. Kako da čovjek bude ravnodušan. Moramo progovoriti o ovome. To što se desilo je užasno.“

Iako je prošlo pola stoljeća, masakr nad komunistima i dalje je jedno od najosjetljivijih i najmračnijih poglavlja u historiji Indonezije.

Masovne grobnice tihi su svjedoci krvoprolića koje političari u ovoj zemlji i međunarodna zajednica tek trebaju priznati, i oko kojeg je Indonezija još podijeljena.

Zbog ignorisanja pravde, advokati za ljudska prava formirali su međunarodni tribunal za ubistva iz 1965.

Simbolički postupak će biti pokrenut u novembru u Holandiji.

Zločini protiv čovječnosti

„Međunarodna zajednica i Ujedineni narodi ne mogu više šutjeti o ovome. Zahtijevamo da izvrše pritisak ili, bolje rečeno, pomognu Indoneziji da izvršava svoje zakonske obaveze“, ističe Nursyahbani Katjasungkana, advokatica za ljudska prava.

Komisija za ljudska prava Indonezije označila je antikomunističku čistku kao zločine protiv čovječnosti, ali Vlada tek treba potvrditi zaključke komisije.

„Ako se trebamo izviniti, kome da se izvinimo. Ko će se kome izviniti? Biće to dugotrajan proces, ali uložit ćemo sve napore da ovo pitanje riješimo.”

Vlasti kažu da su počeli proces pomirenja. Ipak, nije poznato kada će se milioni Indonežana koji su učili da je ubijanje komunista bilo opravdano, konačno suočiti sa istinom.

Izvor: Al Jazeera

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime