Balfor: Crna Gora najbliža članstvu u EU

0
7

0111Roza_BalforCrna Gora – Zamor od proširenja u EU otežava ulazak balkanskih zemalja, ali se može očekivati da, prije svega, Crna Gora postane članica krajem ove ili početkom sljedeće decenije, smatra glavna analitičarka za Balkan briselskog Centra za evropsku kulturu (EPC). 

Povodom 20 godina od stupanja na snagu Mastrihtskog ugovora koji je postavio temelje daljim integracijama Evropske unije, Balfor je, u intervjuu Radiju Slobodna Evropa, kazala da je Evropa integrisanija nego ikada u svojoj istoriji, bez obzira na probleme sa kojima se suočava i razlike među članicama EU.

Ipak, kriza koja je pogodila eurozonu, zaoštrila je podjele, izbacujući na površinu različite poglede o nastavku integracija, smatra Balfor.

„Da, postoji zamor od proširenja. Istovremeno, pooštreni su kriterijumi. Sa treće strane, EU je mnogo integrisanija nego 1993. godine kada je stupio na snagu Ugovor iz Mastrihta. Sve u svemu, ovo nije pozitivan period kada je riječ o entuzijazmu u EU za proširenje“, kaže ona.

Balfor samatra da se, u međuvremenu, i na Balkanu, u pojedinim krugovima izražava sumnja u korist od ulaska u Uniju.

„Međutim, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina građana podržava evropske integracije. Proširenje se nastavlja. Nedavno je Hrvatska postala članica. Crna Gora pregovora o članstvu. Srbija će najvjerovatnije započeti ove pregovore u januaru. Srbija i Kosovo su bliže prevazilaženju razlika nego ranije. Međutim, svim balkanskim zemljama predstoji ogroman posao na sprovođenju reformi, prije svega BiH i Kosovu“, kaže analitičarka.

Smatra da je besmisleno „da ove male zemlje ostanu enklave na starom kontinentu. Stoga, njihova saradnja, kako sa susjedima na Balkanu tako i ostalim evropskim zemljama, nema alternativu. Istovremeno, kada je riječ o poziciji EU, računica bi pokazala da prednosti od integracije balkanskih zemalja nadmašuje troškove međunarodnog prisustva na tom području i razmještanja policije na Kosovu. U interesu je Brisela da na Balkanu postoje funkcionalne, stabilne i demokratske države koje ne predstavljaju rizik po EU“, kazala je Balfor.

(portalanalitika)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime