Bakirov govor u Londonu zaslužuje pohvalu

0
2

mustafa_ceric_amadolija_mainJučer je (ponedjeljak, 06. juli, 2015) povodom dvadesete godišnjece od srpskog genocida nad muslimanima Bošnjacima u i oko Srebrenice Bakir Izetbegović, član predsjedništva države Bosne i Hercegovine, održao govor u Westminsterskoj opatiji u Londonu pred velikim brojem uglednih ličnosti iz vjerskog, kulturnog, akadamskog i političkog života Velike Britanije.

Svi Bošnjaci koji imaju osjećaj odgovornosti za naciju i državu ne mogu ne primjetiti da je Bakir Izetbegović jučer bio na visini zadatka i kao državnik i kao političar.

Dugo smo čekali, ali smo ipak dočekali da Bošnjak progovori jezikom i tonom državnika na svjetskoj sceni, jezikom i tonom koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, pa ni one koji su izgubili povjerenje u politiku i političare.

Očito da nema sredine u ocjeni političara. Ili im se povlađuje sa dodvoravanjem, ili ih se kritikuje sa gađenjem. Izgleda kao da nije moguće da se razumni ljudi razumno razlikuju, ali da zajedno rade za plemenite državne i nacionalne ciljeve. I što je još najgore, izgleda da u Bošnjaka nema nimalo ni političke pameti niti državničke odgovornosti, koja je u stanju da nadiđe lične sujete.

Vrijeme je da to mijenjamo. Vrijeme je da se probudimo. Da jedni drugima pogledamo u oči. Da se svi zajedno uzmemo za ruke. Da podižemo front nacionalnog spasa.

Vrijeme je da se volimo i poštujeme.

Jer, možda drugog vremena neće biti.

Jučer je Bakir Izetbegović govorio u Londonu u ime bosanske države i Bošnjaka, koji su žrtava srpskog genocida, od kojih smo mogli biti i ti i ja. I on je to uradio na najbolji mogući način, pobrojavši sve što se moglo pobrojati u lice Londona, ali i u lice Europe i svijeta.

Dugujemo zahvalnost svima u Europi i svijetu, koji nam čine dobro, ali ne odričemo se našeg prava da kritikujemo sve koji nisu korektni prema nama.

U okolnostima prenatrpanih događaja u ovom nesavršenom svijetu dobiti priliku da se čuje naš bosanski i bošnjački glas u Londonu velika je stvar.

To nam pokazuje da u ovom nesavršenom svijetu ima manje nesavršenih ljudi, koji suosjećaju bol i patnju sa drugima, kojima nije svejedno šta se događa u njihovom komšiluku.

London je jučer pokazao svoju civilizacijsku veličinu i obavezao nas Bošnjake, kao i sve racionalne Bosance, da to nikad ne zaboravimo.

Zato hvala Londonu!

Hvala britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj!

Hvala britanskom premijeru Davidu Kamerono!

Hvala britanskoj vladi!

Hvala Lordu Pedi Ašdaunu (Paddy Ashdown)!

Hvala Baronesi Arminki Helić, našoj Bosanki iz Gračanice!

Hvala Islamskoj zajednici u Velikoj Britaniji!

Hvala Bakiru Izetbegoviću što nam je osvjetlo obraz i što je pokazao da umije biti naša riječ istine i pravde!

Hvala Muniri Subašič, koja umije da u ime svih nas kaže šta nam je na srcu i u duši!

Unaprijed hvala svim članicama Vijeća sigurnosti UN-a, koji će danas (utorak, 07. juli, 2015) glasati za britanski prijedlog rezolucije o genocidu u i oko Srebrenice!

Piše: Akademik Mustafa CerićBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime