Bakir Izetbegović: Tražit ću promjenu pristupa EU- prema BiH

0
3

s_7099544185243BiH – Izetbegović je izjavi za medije govorio u sutrašnjoj posjeti Ashton, naglasivši da je visoka predstavnica uvijek je dobrodošla i da se sa Ashton uvijek ima o čemu pričati.

“Ono što ću ja od nje sutra tražiti je promjena pristupa Bosni i Hercegovini. Da ne dižu više ljestvicu kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. Da se za BiH napravi jedan modificaran i posebno skrojen projekat, u odnosu na integracijiski proces i u odnosu na obnovu ekonomije u BiH. Dakle, u odnosu na pristupajne EU jedan omekšani i olakšani pristup i da se prioriteti kod IPA fondova, kod investiranja EU-a, usmjere na razvoj malih i srednjih preduzeća, poslovnih zona, zapošljavanja”, rekao je on.

Na novinarsko pitanje koliko je to moguće, İzetbegović je kazao da je EU i ranije pravila posebno skrojene programe za pojedine zemlje, te dodao da ako ima zemlja koja zaslužuje takav odnos, to je onda BiH.

“Jer, BiH je bila ujedinjena prije 400 ili 500 godina na način kako se sada želi ujediniti EU, a zatim je rasturena u vremenu agresije i to vanjske. Očekujemo pozitivnu vanjsku interevenciju u odnosu na BiH, da se poprave neke greške napravljene u Daytonu, da se poprave neke greške koje je radila EU u odnosu na BiH. Ne mogu tjerati zemlju koja je invalidizarana da trči na tome putu. Trebaju joj pomoći da ide jednim normalnim korakom, ali da ne stoji, već da ide”, kazao je Izetbegović, dodavši da misli da su ljudi u Evropskoj uniji i SAD-u svjesni da će morati da rade jedan omekšani pristup u odnosu na BiH.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Catherine Ashton, u okviru sutrasnje posjete Bosni i Hercegovini sastat ce se sa predstavnicima institucija BiH i civilnog društva kako bi razgovarala o trenutnoj situaciji u zemlji, u svijetlu razgovora država članica u narednim sedmicama.

(source.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime