Bakir Izetbegović ponudio Fahrudinu Radončiću da napusti koaliciju sa SDA

0
4

Priča o “tehničkoj” koaliciji je neutemeljena besmislica. Nema “tehničkog mandata”, osim ako SBB ne napusti koaliciju i vrati one pozicije koje su u koalicionom dogovoru dobili, kazao je za Klix.ba Bakir Izetbegović komentarišući izjave lidera SBB-a Fahrudina Radončića da će koalicija SBB-SDA ubuduće biti samo tehnička te da će podržati samo ono što je u interesu građana BiH.

Izetbegović je rekao da je Fahrudin Radončić i do sada u koaliciji prečesto “izigravao statistu, izbjegavao odgovornost s pričom da će SBB podržati dogovor SDA i HDZ” te je pozvao da se SBB dogovori sa HDZ-om, a da će SDA taj dogovor podržati ukoliko je u interesu građana.

“Neka objasni, recimo, šta je dogovorio u Mostaru prije nekoliko dana? Šta su mu njegovi ‘politički prijatelji’ javili iz Banje Luke? Razumijem zašto u njemu Milorad Dodik i Dragan Čović vide političku budućnost, on je bio spreman svjedočeći u Prištini diskreditirati naš otpor, okriviti Bošnjake za početak rata. U tome su ga horski podržali i presuđeni ratni zločinci poput Plavšićke ili Krajišnika, ali neće Dodik, Čović, Krajišnik i Plavšićka birati bošnjačke lidere po svojoj mjeri. O tome ko je politička budućnost ove zemlje odlučivat će glasači i siguran sam da će sve ovo imati u vidu”, kazao je Izetbegović za Klix.ba.

Na pitanje za komentar o optužbama da su ga Dragan Čović i Milorad Dodik nakon sastanka u Banjoj Luci optužili da je u slučaju revizije presude djelovao protuustavno i da je najveći krivac za krizu u državi, Izetbegović je kazao da je besmisleno je da lekcije o ustavu dijele oni koji dogovaraju rušenje Ustavnog suda.

“Naravno da sam u svim postupcima vezanim za reviziju presude po tužbi protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu poštovao Ustav i zakone države Bosne i Hercegovine. Historija će zabilježiti ko je učinio sve što je bilo moguće da se revizija pokrene, kao i ko je činio sve da je spriječi. Dragan Čović i Mladen Ivanić su spriječili primjenu principa pravnog kontinuiteta odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz 2002. godine i aktivno doprinijeli političkoj odluci Međunarodnom sudu pravde u Haagu da našu aplikaciju za reviziju presude iz 2007. ne uzme u razmatranje. Ne mogu sebi nikako objasniti zašto je Dragan Čović okrenuo glavu od hrvatskih žrtava etničkog čišćenja sprovedenog na teritoriji entiteta RS-a? Teza da je to učinio kako se sličan proces ne bi poveo protiv Hrvatske je uvreda za hrvatske žrtve u BiH, ali i bespotrebno vraćanje fokusa na ulogu Hrvatske u pokušajima nasilne podjele Bosne i Hercegovine”, rekao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Komentarisao je i to što Dragan Čović konstantno naglašava da je narušeno povjerenje u BiH. Izetbegović je mišljenja da nema izgradnje povjerenja na štetu države.

“Tu se radi o klasičnoj zamjeni teza. O kakvom ‘povjerenju’ govorimo ukoliko Dragan Čović traži razloge za nesaradnju sa bošnjačkim partnerom koji je, nakon vladavine Platforme, učinio sve da relaksira položaj Hrvata u Federaciji, a teži saradnji sa srpskim partnerom koji je dospio na Crnu listu SAD-a zbog svojih protivustavnih, separatističkih i destabilizirajućih aktivnosti? Ako je krivica za krizu u tome što se suprotstavljam podjelama, diskriminaciji, segregaciji i slabljenju institucija države, tu krivicu rado prihvatam. Nema izgradnje ‘povjerenja’ na štetu Bosne i Hercegovine”, stava je Izetbegović.

Izetbegović je na kraju kazao da će u narednom periodu, kao i dosad, raditi zajedno s ostalim članovima Predsjedništva BiH u interesu svih građana.

“Nadam se da su i oni spremni na to. Kako će dalja saradnja teći, zavisit će i od pitanja koja budu pred nama”, zaključio je Izetbegović.

(Saff)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime