Bakir Izetbegović: Nema ideoloških frakcija u SDA

0
1

bakir anadolijaSarajevo – Bilo je liderskih, personalnih, ali se one gube, preostala su rivalstva za pozicije u strukturi države, a zatim i unutar strukture SDA • HDZ je u partnerstvu sa SDA, DF-om i Savezom za promjene. I to će tako ostati • Sto hiljada novih radnih mjesta u slijedećih deset godina je minimum, kaže u intervjuu za Oslobođenje član Predsjedništva BiH i lider SDA.

• SDA je obznanila ime mandatara Vijeća ministara BiH: na Vaš prijedlog odabran je Denis Zvizdić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo i poslanik u Parlamentu Federacije. Obrazlažući prijedlog, rekli ste da je u vrijeme njegova mandata na čelu sarajevske kantonalne vlade bilo 400 kranova. Koji su još Zvizdićevi aduti za čelnu poziciju države BiH?

– Dr. Zvizdić je veoma uspješno radio i uradio sve čega se prihvatio. Četiri stotine kranova koje ste pomenuli su samo vidljiv i mjerljiv simbol vanredno uspješnog mandata u kom je Denis Zvizdić, predvodeći Vladu Kantona Sarajevo, ostvario preko dvije hiljade projekata i skoro udvostručio kantonalni budžet. Na početku njegovog mandata taj budžet je iznosio 390 miliona KM, na završetku 740 miliona. Slično je bilo i sa njegovim političkim angažmanom i liderstvom u kantonalnoj SDA – ostvaren je spektakularan povratak SDA na lokalnim izborima 2012, a zatim i na nedavno održanim opštim izborima. SDA je time vratila i potvrdila svoju urbanu komponentu osvojivši u glavnom gradu Bosne i Hercegovine preko 50 posto glasova više u odnosu na prethodne izbore, a sve to u veoma nepovoljnim uslovima, u teškoj socio-ekonomskoj situaciji i medijskoj blokadi. Uvjeren sam da će dr. Zvizdić veoma uspješno raditi i uraditi zahtjevni posao koji je pred njim, postići dobru atmosferu unutar budućeg Vijeća ministara i iznaći rješenja koja će zemlju pokrenuti iz reformskog i ekonomskog zastoja.

• Za Zvizdića je glasalo 17 članova Predsjedništva, šest je bilo suzdržanih. S obzirom na to da SDA ima – ako se ne varam – u Predsjedništvu 30 članova, na koliku podršku stranke mandatar Zvizdić može računati?

– Niko u Predsjedništvu SDA nije bio protiv kandidature dr. Zvizdića, šestorica suzdržanih su imali primjedbe na rad kadrovske komisije, odlučivanje telefonskim glasanjem, teritorijalnu zastupljenost do sada imenovanih kadrova, ne na kandidaturu Zvizdića. Uvjeren sam da će on svojim radom u Vijeću ministara opravdati povjerenje stranke.

• Kada ćemo imati kompletirano Vijeće ministara? Ko su još ministri iz SDA?

– Realno je očekivati da Predsjedništvo BiH donese odluku o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara početkom januara, a da proces imenovanja ministara dovršimo početkom februara. Ministre iz SDA će predložiti kadrovska komisija, a ja smatram da unutar samog kolegija ima dovoljno kompetentnih kadrova za bilo koju ministarsku poziciju.

• Sa Demokratskom frontom, HDZ-om BiH i Savezom za promjene dogovorena je koalicija koja obećava jedan drugačiji odnos prema građanima Bosne i Hercegovine i cijeloj zemlji, zapravo. Eliminiran je najprepoznatljiviji kočničar svih procesa na euroatlantskom putu Milorad Dodik, u ovom času u regionu jedini poklonik lika i nedjela Vojislava Šešelja. No, Dodik je već obećao da će SNSD blokirati rad Doma naroda u Parlamentu BiH. Koliko je to realna prijetnja?

– Dodik je kočio i blokirao napredak BiH u mnogim segmentima i nanio ogromnu štetu i državi, a time i entitetu Republika Srpska. Ne vjerujem da će mu oni sa kojima dijeli vlast u RS-u dopustiti da nastavi tako, jer štetu će trpjeti svi. Svi iole odgovorni znaju da nema više vremena za gubljenje. Entiteti ne mogu funkcionisati bez države Bosne i Hercegovine i Dodik to dobro zna. Nema budžeta, nema aranžmana sa MMF-om, nema IPA fondova, nema zaštite domaćih proizvođača bez države i državnih ministarstava i odluka.

(oslobođenje)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime