Bahrim Šabani, poslanik u Skupštini Kosova: Na Kosovu 53 firme iz BiH, od toga 42 iz R. Srpske

4
10

Vlada Kosova je u januaru 2014. godine odlučila da uvede vize za državljane zemalja koje nisu priznale neovisnost Kosova, među njima i za građane BiH. Uvođenje viza se, naravno, negativno odrazilo na trgovinsku razmjenu obeju zemalja, kao i na kidanju postojećih biznisa i dovođenja do nemogućnosti porodičnih posjeta, s’obzirom da veliki broj Kosovara živi u toj zemlji.

No, u svemu tome, iz ove situacije najveću ekonomsku korist, izgleda, izvlači onaj koji je i bio najagilniji zagovrnik da do toga dođe, a to je, vjerovali ili ne, Republika Srpska, na čelu sa svojim predsjednikom Miloradom Dodikom?!

Ovu činjenicu potkrijepio je poslanik u Skupštini Kosova, Bahrim Šabani:

“Danas na Kosovu, prema nekim mojim saznanjima, imamo 53 firme iz Bosne i Hercegovine, a čak su 42 iz Republike Spske. I to je jedno paradoksalno stanje, da jedan čovjek, predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, drži Kosovo u šaci kada su u pitanju odnosi sa Bosnom. Posebno, kada je u pitanju bezvizni režim, ili priznavanje putovnica. Danas, kao što svi znamo, Kosovari sa kosovskim dokumentima mogu slobodno putovati u Srbiju, a ne mogu u Bosnu?!”, kaže poslanik Šabani.

A, na pitanje, “kako se mogu normalizovati i unaprijediti odnosi dveju zemalja”, on je dodao da je “jedini kočničar u svemu tome Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske”.

“Mi znamo pod kojim je okolnostima i kako je ta, takozvana, republika nastala. Također, znamo da bez konsenzusa sva tri konstitutivna naroda do normalizacije odnosa sa Bosnom ne može doći. I pored toga, što bi Bošnjaci i Hrvati to željeli. Po meni, dobro bi bilo da Kosovo napravi prvi korak u normalizaciji odnosa sa Bosnom preko Kancelarije Europske unije u Prištini, gdje bi ona stupila u kontaktu sa istom kancealrijom u BIH. I da one zajedno iniciraju prve kontakte zvaničnika naših dveju država”, zaključio je poslanik u Skupštini Kosova Bahrim Šabani.

Autor: Raif KasiBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime