Azra Dizdar dobitnica nagrade “Karim Zaimović”

0
5

download (1)Sarajevo, Mostar – Predstavnici Fondacije “Karim Zaimović” uručili su danas u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) stipendiju najboljem prijavljenom studentu za 2013./2014. godinu.

Riječ je o godišnjoj stipendiji Fondacije u iznosu od 2.000 KM, a ovaj je put pripala studentici Muzičke akademije u Sarajevu, Odsjek za gudačke instrumente, Azri Dizdar iz Mostara.

Stipendiju je Azri Dizdar uručio član Upravnog odbora Fondacije profesor Zdravko Grebo.

“Velika mi je čast dobiti nagradu koja nosi Karimovo ime. On je veliki uzor mladim ljudima i da ih ima više takvih među nama budućnost bi bila sigurno svjetlija”, istaknula je Dizdar preuzimajući stipendiju.

Član Upravnog odbora Fondacije i nekadašnji glavni urednik magazina “Dani” Senad Pećanin podsjetio je da je Fondacija osnovana s ciljem očuvanja imena i djela mladog novinara i književnika Karima Zaimovića koji je poginuo u augustu 1995. godine u 25 godini, kao žrtva granatiranja Sarajeva.

Podsjetio je da je današnja stipendija već trideseta koju Fondacija dodjeljuje najboljim bh. studentima fakulteta književnosti i novinarstva, te umjetničkih akademija.

“Fondacija je ispunila cilj, jer je imala izuzetan odziv kvalitetnih studenata i prvaka. Mnogi dobitnici ove stipendije danas su istaknute osobe u ovim oblastima”,  kazao je on.

Fondacija je u saradnji s izdavačkom kućom “Šahinpašić” štampala već drugo izdanje zbirke priča “Tajna džema od malina” Karima Zaimovića, po kojoj je na sceni SARTR-a urađena i predstava.

Zamjenik direktora TKD “Šahinpašić” Ajdin Šahinpašić  istaknuo je da je prvo izdanje ove knjige rasprodato u rekordnom roku od dva i po mjeseca, te da je u ovoj godini to najprodavanija knjiga ove izdavačke kuće.

Za direktora SARTR-a Nihada Kreševljakovića posebna je čast biti dio projekta posvećenog Karimu Zaimoviću, te naglasio da je  na sceni ovog teatra izvedena vrhunska predstava po Zaimovićevoj knjizi, zahvaljujući odličnom umjetničkom timu.

“Suština projekta je još jednom priču o Karimu ispričati u današnje vrijeme kada su poremećene sve vrijednosti, a mladi pogubljeni. Želimo vratiti sliku na takvog mladog čovjeka koji je inspiracija svima nama, te pokazao koliko možemo uraditi, bez obzira kakva siva vremena bila”,  istaknuo je on.

Zdravko Grebo smatra da je talenat, etika i filozofija obilježila Karima Zaimovića kao vođu svoje generacije, iako sam nije tome težio.

(federalna.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime