Avdić: Nikšić nas neće ušutkati!

0
9

ABSLIKE-2014_01_23_190909_555388749Sarajevo – Federalna vlada jučer je Parlamentu FBiH uputila prijedlog da održi tematsku sjednicu na kojoj bi razmatrao i opredijelio se o sadržaju telefonskih razgovora između predsjednika FBiH Živka Budimira (SPP) i urednika Redakcije informativnog programa FTV-a Avde Avdića, a koji su objavljeni na nekim portalima.

Politički utjecaj

Reagirajući na ovu odluku, Avdić je za “Avaz” izjavio da ne krije ništa, niti se bilo čega stidi, te da se ne boji ovog čina izvršne vlasti u FBiH.

Potcrtava da je na isti ovaj način donedavno razgovarao i s premijerom Nerminom Nikšićem (SDP). Na isti način, kako je naglasio, razgovara i razgovarat će sa svim akterima političkog života. Ističe da je upravo to jedan od sastavnih dijelova njegovog novinarskog i uređivačkog posla na FTV-u.

– Naročito se ne bojim pritisaka Nikšićeve vlade. FTV će i dalje, na premijerovu žalost, izvještavati o tanjem asfaltu autoputa na koridoru 5C. I dalje ćemo izvještavati o nestanku tunela, mostova, o zloupotrebama javnog novca u namjenskoj industriji, odnosno o svemu onome što bi građani trebali znati, a što vlast skriva – kazao nam je Avdić.

Zatražili smo i reakcije od parlamentaraca, kao i od uglednih novinara. Kod njih prevladava stav o tome da se radi o političkom pritisku Vlade na rad javnog servisa.

Poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Mirza Ustamujić rekao je da se radi o klasičnom primjeru pokušaja političkog utjecaja na uređivačku politiku FTV-a.

– Nikšićeva vlada, očito, želi ušutkati javni servis da spriječi otvaranje novih afera u koje su uključeni i ministri iz njegove vlade. Ovo je primjer kako nesposobna vlast za svoje promašaje želi optužiti medije – kazao je Ustamujić.

 

Ustamujić: Ušutkuju novinare; Ajanović: Van pameti

 

Poslanik SDA u ovom domu Irfan Ajanović kazao nam je da “nijedna normalna vlada na svijetu ovakvo nešto ne bi napravila”.

Uređivačka politika

– Ovo je van pameti, ali liči na ovu Vladu. Nama se u Parlamentu nameće da se bavimo i izvršnom i zakonodavnom i sudskom vlašću i tračevima i svim drugim problemima, a da se ne bavimo onime za šta smo zaduženi. To je najveći problem i to boli svakog poslanika koji razmišlja o svojoj obavezi prema građanima koji su mu dali glasove – naglasio je Ajanović.

Glavni i odgovorni urednik “Večernjeg lista” Jozo Pavković istakao je da mediji moraju biti oslobođeni od političkog utjecaja, kako bi nepristrasno, u interesu građana, obavljali svoj posao.

– Ne ulazeći u sadržaj objavljenih razgovora, smatram da je nedopustivo da izvršna vlast, u ovom slučaju Vlada FBiH, vrši politički pritisak na medije, a pogotovo na uređivačku politiku javnog servisa – kazao je Pavković.

Senad Avdić: Javnost zanimaju i presretnuti razgovori u aferi “Reket”

 

Avdić: Ne postupati selektivno

 

Glavni i odgovorni urednik magazina “Slobodna Bosna” Senad Avdić izjavio je za “Avaz” kako, ipak, smatra da razgovor između Budimira i Avde Avdića ne može biti privatan, jer se radi o uredniku javnog servisa.

– Međutim, smatram da i drugi presretnuti razgovori poput onih u aferi “Reket”, odnosno razgovori u kojima su akteri gospoda Zlatko Lagumdžija i Damir Hadžić, trebaju biti u fokusu interesovanja javnosti. Neka budu dostupni javnosti i neka javnost procijeni o čemu se tu radi. Ne može se selektivno postupati i izdvajati nešto što nekome u ovom trenutku politički odgovara – ocijenio je Avdić.

Priznaje da ga čudi što se izvršna vlast bavi ovim stvarima, ali dodaje da ga ne iznenađuje. Avdić je uvjeren da i u ovoj Vladinoj odluci ima i politikantskog prizvuka.

(agencije)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime