Autorica Harryja Pottera dodala so na ranu Palestincima

0
9

Rowling

Palestina – Rowling se priključila kampanji čiji je cilj da poništi uspjehe pokreta BDS, odnosno pokreta za bojkot, povačenje investicija i uvođenje sankcija Izraelu.

Piše: Lamis Andoni

Od svega što je J.K. Rowling, književnica poznata po serijalu romana Harry Potter, rekla da opravda svoj stav protiv bojkotovanja Izraela, najgore je to što je citirala poeziju Mahmouda Darwisha.

Kao da nije bilo dovoljno što se pridružila kampanji čiji je cilj oduzeti legitimnost palestinskoj borbi, prizivanjem Darwisheve poezije iskrivila je njenu suštinu povika protiv nepravde.

Rowling je ovime samo dodala so na ranu Palestincima. Kampanja koja poziva na gradnju kulturnih mostova između Izraelaca i Palestinaca puki je pokušaj primoravanja Palestinaca da prihvate okupaciju u ime uljudnosti i mira.

“U svom najuzvišenijem obliku, kako je to pokazao Darwish, umjetnost civilizira, postavlja izazove i podsjeća nas na čovječanstvo koje nam svima pripada,” napisala je Rowling u podužem tweetu u pokušaju da objasni svoju odluku.

Upravo zato što nas umjetnost podsjeća da nam čovječanstvo svima pripada Palestinci se opiru okupaciji koja potiskuje njihovu čovječnost.

Vjerovanje u čovječanstvo koje nam svima pripada podrazumijeva da Palestinci imaju pravo na slobodu i samoopredjeljenje. Otpor prije nego pokoravanje je čin koji Palestincima vraća ljudskost.

Dominacija nepravde

Izgleda da je Rowling ili podlegla rasističkoj ideji pokoravanja kao čina uljudnosti ili da je, kao što to njena izjava sugeriše, za nju palestinska borba reducirana na vjerski i etnički konflikt.

Kao da su “promoviranje međusobnog razumijevanja” i “kulturni dijalog” ključni za rješavanje sukoba, kao da je prosto stvar u tome da Palestinci budu “dovoljno učtivi” ili “dovoljno kulturni” da shvate potrebu Izraela da im ukrade zemlju, raseli ih i drži ih pod kontrolom pomoću brutalne sile.

Mir ne koči kulturni nesporazum između palestinskih Arapa i Izraelaca kao ljudi, ili muslimana i Jevreja, već se radi o dominiranju strukture rasističke kolonijalne moći nad etosom jednakosti i pravde.

Umjesto da dovede u pitanje strukturu moći koja Palestincima uskraćuje pravo na ljudskost i potvrdi odnos ugnjetavača/ugnjetavanog između Izraelaca i Palestinaca, Rowling se priključila kampanji čiji je cilj da poništi uspjehe pokreta BDS, odnosno pokreta za bojkot, povačenje investicija i uvođenje sankcija Izraelu.

Svojim uspjehom da moblizira pisce i umjetnike iz cijelog svijeta da se pridruže kampanji bojkota, BDS je pokazao na djelu da umjetnost i kultura promoviraju našu pripadnost čovječanstvu kao cjelini tako što staju na stranu slobode i pravde.

Povezavši umjetnike i kulturne ikone, uključujući i jevrejske intelektualce u jedinstven, kulturni čin otpora ugnjetavanju koji nadilazi etničke, vjerske i rasne barijere, pokret BDS je mahnuo čarobnim štapićem zajedničkog čovječanstva koji je probudio svijest ljudi – to je univerzalan i pristupačan štapić koji su borci za slobodu odabrali upotrijebiti pred moći od davnina do danas.

Ali Rowling je namjerno ili nenamjerno odlučila pokušati poništiti čini osnažujuće magije zajedničkog čovječanstva tvrdeći da je bojkot izraelske okupacije “diskriminatorski i da izaziva podjele”. Takvi su argumenti beznačajni budući da je izraelska okupacija/režim aparthejda i sam diskriminatorski i izaziva podjele, osim, naravno, ako je cilj dati lažni moral rasizmu, okupaciji i ugnjetavanju.

Palestinci su se našli na meti podjela i diskriminatorskih postupaka a ne tek puke taktike: od cionističkog oduzimanja zemlje Palestincima, udaljavanja čitavih generacija od domovine i cijepanja porodica do vojne okupacije koja ljudima oduzima sigurnost, zemlju, živote, sinove i kćerke, a da ne govorimo o sistematskom oduzimanju slobode kretanja i duševnog mira Palestincima.

Zid aparthejda koji lomi srca Palestincima, razdvaja porodice i guta zemlju, vizuelno i fizički, daje užasavajuće značenje riječima “diskriminatorski i koji izaziva podjele”. Cijeli argument protiv bojkota Izraela jer je to “diskriminatorska praksa koja izaziva podjele” zvuči apsurdno i gotovo da umanjuje izraelske zločine kada se stavi u kontekst stalnih napada izraelske vojske i naoružanih doseljenika, ubistava Palestinaca i sve brojnijih dokaza o ratnim zločinima koji se čine nad Palestincima.

Rowling ne shvata poentu

Mašta književnice Rowling iznjedrila je nezaboravna mitska čudovišta koja ostaju, a generacije Palestinaca su živjele, žive, a i dalje će živjeti sa stvarnim čudovištima koja su manifestacija trajne izraelske kolonizacije i okupacije.

Rowling kaže da se Darwishova poezija “od koje se srce cijepa urezala njoj u svijest”, ali ona izgleda ne shvata tragove od palestinskih suza i krvi na koje je pjesnik skrenuo pažnju i kulturu otpora čije je oličenje bio.

Pozivanjem na “gradnju kulturnih mostova” između Izraelaca i Palestinaca nasuprot kulturnog bojkota, Rowling ne samo da ne shvata poentu već se upušta u farsu, a još nije kasno za povlačenje.

Rowling je u jednom intervjuu rekla: “Naši izbori…pokazuju ko smo, u daleko većoj mjeri nego naše sposobnosti”.

Rowling je sada suočena sa testom vlastite izjave budući da pravi ozbiljan izbor.

Suština borbe dobra i zla u romanima o Harryju Potteru ne svodi se samo na to da Harry Potter porazi Lorda Voldemorta, već je ona prije u tome da se spriječi i onemogući dobijanje u posjed izvora “kamena mudraca”, odnosno izvora vrhovnih čarobnjačkih moći.

Rowling je kao književnica donijela mudru odluku i pobrinula se da čak ni Harry Potter ne dobije i ne koristi “kamen mudraca”, čime je poslala poruku generacijama čitateljima o opasnostima zloupotrebe velikih ovlasti.

Gospođo Rowling, ne dajite “kamen mudraca” u ruke izraelskih okupatora!

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime