Autoceste FBiH predstavile projekte Kinezima: Novih 107 kilometara košta tri milijarde KM

0
25

autocesta_112

Konjic, Mostar, Travnik, Doboj – Direktor Autocesta FBiH Jasmin Bučo je na nedavno održanom samitu 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Narodne Republike Kine kao i na bilateralnim sastancima sa predstavnicima kineske Vlade prezentirao projekte koje bi mogle finansirati kineske kompanije i banke.

Predstavnici više kineskih kompanija iskazali su interes za ulaganje u transportnu infrastrukturu u BiH. Razmatrani su modeli izgradnje putem koncesije i putem projektnog partnerstva. U Autocestama FBiH se nadaju da će ove prezentacije brzo uroditi plodom.

Riječ je o pet projekata za novih 107 kilometara autoceste na dionicama na području Zenice, od Žepča do Doboja, potom južni dio Koridora Konjic – Mostar – Buna, kao i o projektu izgradnje brze ceste Lašva – Travnik. Ovi projekti su spremni za izgradnju u novom investicionom ciklusu 2016-2018. godine, kažu naši sagovornici iz Autocesta FBiH.

Predstavljene dionice

-Za dionicu Zenica sjever – Nemila u dužini deset kilometara u toku je izrada glavnog projekta, a idejni projekat i fizibiliti studija optimizirani su prošle godine, te je dobijena i okolišna dozvola. Na ovoj dionici su projektovana tri tunela (Vraca, Zenica i Vranduk) i šest mostova. Procijenjena vrijednost izgradnje je 142 miliona eura bez PDV-a – navode iz Autocesta FBiH.

Idejni projekat i fizibiliti studija, također u prošloj godini, optimizirani su i za dionicu Nemila – Žepče jug u dužini 11 kilometara, a izdata je i okolišna dozvola. Projektovan je jedan tunel u dužini tri i po kilometra, te šest mostova, a procijenjena vrijednost izgradnje je 215 miliona eura bez PDV-a.

-Završena je studija izvodljivosti za dionicu Mostar jug – Buna u dužini 13 km, a u toku je optimizacija idejnog projekta. Ovdje su projektovana tri tunela i tri mosta, a gradnja bi trebala koštati 168 miliona eura bez PDV-a – dodaju.

Ove godine je završena optimizacija idejnog projekta za izgradnju dionice Konjic – Mostar sjever u dužini 35 kilometara. U toku su geološka istraživanja i izrada saobraćajnog elaborata. Gradnja bi trebala koštati 536 milona eura bez PDV-a.

-Kada je riječ o dionici Žepče jug – Doboj (38 km), idejni projekat i fizibiliti studija su optimizirani 2014. godine, a dobijena je i okolišna dozvola. Projektovano je pet tunela i 16 mostova, a planirana cijena radova je 351 milon eura bez PDV-a. Dionica bi se gradila modelom koncesije projektuj-finasiraj-izgradi-vrati naručiocu – navode naši sagovornici.

buco_kina

Koncesija za brzu cestu

Brza cesta Lašva – Travnik u dužini 24 kilometra treba se graditi također modelom koncesije projektuj-finasiraj-izgradi-vrati naručiocu. Ovaj transportni pravac se nalazi na novoj osnovnoj evropskoj transportnoj mreži.

-Realizacijom ovih projekata bismo završili 70 posto Koridora 5c čime bi saobraćajna struktura i generalna slika Bosne i Hercegovine poprimila sasvim drugu dimenziju. Povezivanjem brze ceste Lašva – Travnik na autocestu dobijamo najbolju saobraćajnu vezu u centralnim područjima BiH sa centalnom Evropom i Jadranskom obalom – zaključili su iz Autocesta FBiH.

(E. G./Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime