Autoceste FBiH podižu 150 miliona KM kredita

0
6

koridor_vcBiH – Javno preduzeće “Autoceste FBiH”, koje ubire desetine miliona KM od naplate cestarina, namjerava podići čak 150 miliona KM kredita kako bi osiguralo vlastitu likvidnost i sredstva za završetak postojećih i početak novih dionica na koridoru 5c.

S tim u vezi ova državna kompanija nedavno je raspisala javni natječaj za uzimanje prvog dijela kredita od komercijalnih banaka (40 miliona KM) na period od 12 mjeseci, a samo ovaj transfer kompaniju će koštati dodatnih 3,5 miliona KM.

Ipak, cijeli predstojeći aranžman od 150 miliona KM pomalo je znakovit upravo jer su “Autoceste FBiH” iznimno profitabilno javno preduzeće, koje je nedavno samo na osnovu ubiranja cestarina obezbijedilo 36,8 miliona KM za gradnju posljednje dionice sarajevske zaobilaznice.

Potreba za ovakav način finansiranja, i to u ovom obimu, navodi na zaključak da je preduzeće u problemima sa likvidnošću. U telefonskom razgovoru za “Nezavisne” to je priznao i sam direktor kompanije Ensad Karić.

“Nama ovih 150 miliona treba za likvidnost, za završetak postojećih i izgradnju dvije nove dionice, Drivuša – Donja Gračanica kod Zenice, i Međugorje – Počitelj”, rekao je Karić. On je istaknuo da je nova uprava morala da plati 5,5 miliona KM penala samo na osnovu dignutih a neiskorištenih kredita u periodu 2008-2011. godina.

“Sve taksi što smo zatekli poplaćali smo, a međunarodne institucije od nas zahtijevaju da za sljedeće dionice autoputa učestvujemo s oko 50 posto sredstava”, rekao je Karić.

Iz “Autocesta FBiH” su potvrdili da planiraju pokrenuti postupak zaduženja od čak 150 miliona KM, ali za “predfinansiranje i finansiranje izgradnje dionica na koridoru 5c”.

“S obzirom na to da sama procedura provođenja navedenog zaduženja i osiguranja garancija traje duži period, JP ‘Autoceste’ su pokrenule postupak kratkoročnog zaduženja u visini od 40 miliona KM na revolving osnovi”, ističu iz kompanije. Navode da će obaveze po kratkoročnom zaduženju “biti zatvorene nakon realizacije postupaka zaključenja ugovora o zaduženju u visini od 150 miliona KM”.

“Ukupni troškovi kratkoročnog zaduženja bit će poznati nakon provedenog postupka, kao i same dinamike povlačenja i povrata sredstava”, zaključuju u “Autocestama”.

 

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime