Austrijski šef diplomatije: Za Bosnu i Hercegovinu su garantovani stabilnost i sigurnost

0
753

Michael Linhart tokom šetnje Baščaršijom (Foto: I. Š./Klix.ba)

Novi šef diplomatije Austrije Michael Linhart doputovao je danas u Bosnu i Hercegovinu, a tokom posjete Sarajevu objasnio je zašto je nakon preuzimanja funkcije ministra vanjskih poslova Austrije odabrao BiH kao državu koju će prvu posjetiti.

Linhart je istakao kako je pitanje Zapadnog Balkana tema koja mu je naročito bliska te da Zapadni Balkan mora postati dio Evropske unije.”Zapadni Balkan i proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan su mi bliske stvari. Ovaj dio još uvijek nedostaje Evropi da bi ona bila potpuna i kako bi se popuni mozaik. Kao i visoki predstavnik, mi igramo važnu ulogu i zato mu želim pružiti podršku ovom posjetom te poslati signal da je važan za funkcionisanje institucija, za jedinstvo Bosne i Hercegovine i za jačanje njene evropske dimenzije”, rekao je Linhart.

Na pitanje novinara da komentira posljednja dešavanja u Bosni i Hercegovini i nove secesionističke najave koje dolaze iz RS-a, Linhart je naglasio kako su stabilnost i sigurnost ovog regiona garantovani.

“Mi iznova moramo govoriti kako su za ovaj region, pa i za ovu državu, garantovani stabilnost i sigurnost te da se mora govoriti o ekonomskom razvoju. Moramo ovoj regiji ponuditi evropsku perspektivu i raditi s njima na tome. To predstavlja put prema Evropi”, poručio je šef diplomatije Austrije.

Linhart je jedan dio svoje karijere proveo i na poziciji ambasadora Austrije u Francuskoj.

U kontekstu priče o proširenju EU, komentirao je i trenutni stav Francuske prema proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan s obzirom da se ova zemlja smatra jednom od članica Evropske unije koje su “umorne od proširenja” što se naročito vidjelo na primjeru Albanije i Sjeverne Makedonije.

“Austrija blisko sarađuje s Francuskom, naročito na metodologiji kako ćemo Zapadni Balkan približiti Evropskoj uniji. Radili smo s njima i na vrlo specifičnim projektima kako bismo osvijestili ljude koliko je područje Balkana važno ne samo za Austrijance, već i za Francuze, ali i cijelu Evropu”, ističe Linhart.

Šef austrijske diplomatije najavio je i svoj odlazak u Brisel koji je planiran za sljedeći ponedjeljak te je rekao kako će Zapadni Balkan biti jedna od tema razgovora s briselskim zvaničnicima.

“U ponedjeljak putujem u Brisel i Zapadni Balkan će biti važna tema. Pokušat ćemo se fokusirati još više na Bosnu i Hercegovinu, ali pojedinačno i na druge zemlje i Austrija će sigurno raditi na tome da ovo pitanje ostane na agendi Evropske unije. Mislim da moramo uvijek iznova pokazivati Zapadnom Balkanu kako Evropa funkcionira, da je to susjedstvo te da postoji saradnja. Također, moramo pokazati kako postoje različite zemlje koje imaju zajedničke interese te da oni svoje stavove mogu predstaviti Briselu”, zaključio je Michael Linhart.

Izvor: klix.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime