Austrija usvojila Zakon o islamu: Zabranjeno finansiranje hodža i džamija iz inostranstva

1
7

aa_picture_20150225_4640040_web-1024x678Austrija  ̶  Austrijski parlament je, nakon duge rasprave, odlukom većine usvojio Zakon o islamu. Novi zakon pravno je regulisao neka prava koja oni već koriste, ali s druge strane je doveo u pitanje jednakost, vjersku slobodu i pravo muslimana na udruživanje. Protiv usvajanja zakona bili su Stranska zelenih, NEOS i Stranka slobode Austrije, dok su za usvajanje glasali predstavnici Socijaldemokratske partije (SPO) i Narodne stranke (OVP).

Rasprava u Parlamentu Austrije vodila se oko 3,5 sata. Prije usvajanja usvojena su dva prijedloga o izmjeni nacrta zakona. Te izmjene se odnose na promjenu statusa džamija. Naime, rok predviđen za promjenu statusa, prema novom zakonu, produžit će se do marta 2016. godine. Druga izmjena se odnosi na plaće imama. Zakon predviđa da će imami plaće primati iz islamske zajednice.

Predsjednik desničarske Stranke slobode Austrije (FPO) Heinz-Christian Strache kazao je da ovaj zakon nije protiv “radikalnih islamista” te da je potrebno usvojiti nekakav strožiji zakon. On je također rekao da imami ne bi trebali držati propovijedi na svojim jezicima, nego na njemačkome.

“Islam nije dio Austrije. Treba da postoji i zakon o munari, kao i zakon o burki, jer su to politički simboli. Ovaj zakon je daleko od cilja”, kazao je Strache.

Alev Korun, ispred Stranke zelenih, rekao je kako njegova stranka nije zadovoljna s ovim zakonom, jer ima više negativnih nego pozitivnih strana. On je naglasio da su muslimani dio Austrije, kao i pripadnici drugih vjerskih skupina.

Josef Ostermayer iz Socijaldemokratske partije je rekao kako ovaj zakon nije zakon protiv terorizma, već da je to samo proširen i modernizovan zakon koji je usvoje još 1912. godine. On je istakao da će ovaj zakon muslimanima garantovati slobode.

Ministar vanjskih poslova i integracija Sebastian Kurtz je istakao kako “nije u redu da vlade drugih zemalja postavljaju imame u Austriji”. Kazao je također da je islam dio Austrije i da ga je ta zemlja priznala još 1912. godine.

“Ne možemo ignorisati muslimane. Mi smo zemlja koja je primila migrante i u Austriji trenutno živi više od 500 hiljada muslimana”, kazao je Kurtz.

Zastupnici u parlamentu Austrije danas su glasali o nacrtu zakona o islamu kojim se reguliše status muslimana u toj evropskoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Inače, nacrt zakona je pripremila koaliciona vlada, koju čine Socijaldemokratska partija (SPO) i Narodna stranka (OVP). Vlada je 10. decembra prihvatila nacrt koji je nakon toga upućen u parlament.dzamija-austrija-1-744×1024

Islamska zajednica u Austriji od samog početka je izrazila protivljenje nacrtu zakona zbog čega su tražili njegove određene izmjene. Iz Islamske zajednice poručuju da nacrt zakona ne garantuje jednaka prava pripadnicima svih vjerskih skupina u Austriji. Posebno se protive tački koja se odnosi na zabranu finansiranja muslimanskih udruženja iz inostranstvu.

Nacrt zakona predviđa zabranu finansiranja muslimanskih udruženja u toj zemlji iz inostranstva i uvođenje standardizovanog njemačkog prevoda Kur’ana i drugih vjerskih tekstova. Nacrtom se reguliše i izvođenje nastave o islamu u toj evropskoj zemlji.

Prema pomenutom nacrtu zakona, zapošljavanje imama, odnosno islamskih vjerskih službenika, a koji dolaze iz inostranstva, je zabranjeno. Predviđeno je da imami budu edukovani na austrijskim univerzitetima. Trenutno u Austriji radi oko 300 imama.

Zatvaranje nelegalnih džamija

Nacrt omogućuje vlastima da ponište određene vjerske aktivnosti zbog mogućih sigurnosnih razloga. Prema nacrtu zakona, džamije koje nemaju potrebnu dozvolu za rad bi bile zatvorene.

Nacrt zakona bi za oko 500.000 muslimana u Austriji ipak osigurao pravo na odsustvo sa radnog mjesta kako bi prisutvovali džumi i na korištenje neradnih dana prilikom određenih islamskih vjerskih praznika.

Pored toga, škole i druge javne institucije, uključujući bolnice, vojne ustanove i zatvore, će morati posluživati i halal hranu za pripadnike islamske vjeroispovijesti.

Ipak, Islamska zajednica u Austriji želi da ima određeni stepen slobode prilikom odabira predavača koji bi edukovali imame kao i da samostalno sastavljaju nastavni program.

Kritičari nacrta zakona tvrde da vlada ovim želi da uspostavi snažniju kontrolu nad džamijama.

Islam je zvanična religija u Austriji od 1912. godine. Austrijski Zakon o islamu donesen je iste te godine, nakon što je tadašnja Austro-Ugarska monarhija anektirala Bosnu i Hercegovinu.

(Anadolu Agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime