Asocijacija žena MIZ Kakanj: Kroz ramazanske aktivnosti do Allahovog zadovoljstva

0
66

24-07-2015-10-ram-akt-ze-kak-1Kakanj – Ramazan je bio prilika da se muslimani približe Uzvišenom Allahu dž.š. s ciljem zadobijanja Njegove milosti i oprosta.

Ovo je mjesec u kojem se istovremeno, muslimani jače i čvršće približavaju jedni drugima. I upravo, imajući uvidu ovu činjenicu, članice Asocijacije žena MIZ Kakanj, tj. muallime zajedno sa polaznicama i ovogodišnjim  svršenicama  medresa, posjetile su zavidan broj kakanjskih džemata kako bi podijelile radosti ramazana sa džematlijkama.

Posjete su bile obogaćene programom koji je uključivao učenje Kur`ana, nadahuta predavanja usko vezana za blagoslovljeni mjesec, pojašnjenja određenih fikhskih propisa i ilahije. Učenje ženske mukabele je u desetak kakanjskih džemata je već preraslo u tradiciju. U nekim džematima organizirani su i zajednički iftari,a upriličena je posjeta i zajednički iftar Majkama Srebrenice u Potočarima.

Članice su nastojale posjetiti što veći broj mjesta na području medžlisa Kakanj, a posebno su  obratile pažnju na ona manja i udaljena kao što su Kamen, Hausovići, Čobe, Ivnica, Slapnica, Kr.Sutjeska, Javor, Krševac, Podborje itd.

Ovo je bio način da se bliže upoznaju sa ženama, džematlijkama, te da se uspostavi prisna i prijatna uzajamna komunikacija. Domaćice su imale mogućnost uputiti svoje sugestije, ali i tražiti odgovore na pitanja koja su ih zanimala.

Nakon Bajrama, Medžlis IZ Kakanj je za sve aktivistice Asocijacije u ovom mjesecu, upriličio ručak. Koordinatorica Asocijacije, Elvedina Plasto, je naglasila da je ovakav  angažman svake članice važan, a nemjerljiv je doprinos i sve veći angažmanom djevojaka. Iskustvena  i dobna raznolikost tima koji je realizovao ovogodišnje ramazanske sadržaje za žene na području Medžilsa Kakanj je bogatstvo i prilika za jos uspješnije djelovanje Asocijacije…

Susret je bio prilika da se iznesu stečena iskustva, ideje i prijedlozi za naredni period.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime