Asocijacija studenata Srebrenice zatražila ostavku Mutabdžije zbog Erasmus+ i diskriminacije

0
11

erasmus__Srebrenica – Asocijacija studenata Srebrenice, danas je, uvažavajući osnovna ljudska prava i temeljne slobode, te polazeći od ideje da je obrazovanje najvažniji stub napretka Bosne i Hercegovine, podnijela zahtjev za ostavku ministra prosvjete i kulture Repbulike Srpske, Gorana Mutabdžije, a imajući u vidu sljedeće činjenice:

1) Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je odbijanjem izdavanja saglasnosti za učešće Bosne i Hercegovine u programu Erasmus+, ugrozila pristup mobilnosti za studente i akademsko osoblje te razmjenu iskustava i prakse univerziteta u Evropskoj uniji i univerziteta u Bosni i Hercegovini.

2) Nastavak diskriminacije djece poginulih boraca Armije RBiH u odnosu na djecu pripadnika Vojske RS-a, posebno imajući u vidu da budžetske kvote dovode do nejednakog položaja i diskriminacije.

3) Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je najavom uvođenja nastave pravoslavnog vjeronauka u srednjem obrazovanju ovog entiteta, nastavilo sa politikom religijskog ekskluziviteta, ne samo prema učenicima drugih konfesija, već i onima koji ne žele pohađati nastavu vjeronauka uopće.

4) Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je nerješavanjem problema đaka-povratnika u Osnovnoj školi “Petar Kočić” (Bratunac) i “Sveti Sava” (Kotor Varoš), pokazalo potpuno odsustvo društvene osjetljivosti i spremnosti da se riješe osjetljiva pitanja diskriminacije, segregacije i asimilacije u osnovnim školama.

5) Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nije pokazalo nikakav napredak u reformi nastavnih planova i programa, kojim bi ohrabrili integraciju, toleranciju, multietničku perspektivu, te pravo na korištenje maternjeg jezika i pisma  za đake u osnovnom, srednjem i visokom obrazovnaju, uz ravnopravno učešće u obrazovnom procesu bez diskriminacije.

6) Održavanjem krsnih slava i imenovanjem pojedinih škola po imenima pravoslavnih svetaca, narušen je princip sekularnosti, razdvojenosti crkvenih i svjetovnih institucija, što je dodatno ohrabreno obustavljanjem procesa integracije koje je pokrenuo raniji ministar Kasipović.

Imajući sve ovo u vidu, tražimo smjenu ministra Gorana Mutabdžije sa pozicije ministra prosvjete i kulture Republike Srpske, budući da je za vrijeme obnašanja ove funkcije, ne samo obustavio progresivne tokove, već na više nivoa vratio stanje u RS-u unatrag, pritome kršeći osnovna ljudska prava i građanske slobode učenika, nastavnika i roditelja. Također, ističemo podršku peticiji za uvezivanje BiH u program Erasmus+.

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime