Asim Sarajlić : Postigli smo dogovor sa Strankom za BiH

0
4

asim-sarajlic12032015Sarajevo – Stranka za Bosnu i Hercegovinu i Stranka demokratske akcije postigle su okvirni dogovor o budućem zajedničkom djelovanju u parlamentima. Nikakva kadrovska rješenja nisu dogovorena, rekao je za Faktor.ba Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA.

Delegacije dvije stranke su i prije današnjeg imale već dva sastanka te su danas riješena sva sporna pitanja vezana za buduće djelovanje.

– Dogovorili smo sporazum o zajedničkom djelovanju, sada ostaje da dva generalna sekretara stranaka utanače dogovoreno i stave to na papir. Danas je sjednica Predsjedništva SDA i predsjednik Bakir Izetbegović će biti ovlašten da potpiše taj papir sa Amerom Jerlagićem, predsjednikom SBiH-a – kaže Sarajlić.

Sporazum između dvije stranke je načelnog karaktera i podrazumijeva da SDA i SBiH obavezuju da će implementirati reforme u BiH, da će zakone koji su dio Reformske agende i onoga što je podrazumijeva reformski put BiH zajedno podržavati koroz vlade, Vijeće ministara i parlamente.

– Nisu dogovorena nikava kadrovska rješenja i križaljke. SBiH će davati punu podršku reformskim procesima i rješenjima koje je Vlada premijera Fadila Novalića stavila u parlamentarnu proceduru – rekao je Sarajlić.

Nakon što je Demokratska fronta najavila da izlazi iz parlamentarne većine u Federaciji, SDA i HDZ nastoje pronaći nove partnere kako bi vlast funkcionirala i kako bi se sproveli reformski procesi u BiH. Iz SDA poručuju da nastoje osigurati i više zastupnika nego je potrebno za većinu u Federalnom parlamentu.

(faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime