Asim Mekić za Temu tjedna: Travnik funkcionira. Nikakav preustroj nije potreban!

0
3

Asim Mekić za Temu tjedna: Travnik funkcionira. Nikakav preustroj nije potreban!

Travnik – Posljednja dva mjeseca aktivno traju pregovori SDA i HDZ-a o preustroju Mostara.

U Mostaru se lokalni izbori nisu održali već osam godina. U duhu ovih pregovora, Travničani su pokrenuli pitanje preustroja Travnika, naime ustavom je propisano da Travnik treba biti jednako ustrojen kao i grad Mostar.
Treba li Mostar biti kao Travik, ili obrnuto?

Postoji mnogo prijedloga za preustroj Mostara; HDZ želi jedinstven Mostar sa pet izbornih jedinica, dok SDA želi podjelu na Stari i Novi grad. Valja napomenuti da bi ovakav vid podjele bio proveden prema ratnim linijama. Do kraja pregovora službeno ostaje još samo mjesec dana. Oko preustroja grada, mišljenja građana su podijeljena, ali svi se slažu u jednom – političari se moraju dogovoriti! Ovaj status quo za Mostar znači konstantni pad standarda života. Birokracija i administrativna služba su u zastoju što onemogućava pokretanje bilo kakvih relevantnih projekata. Za Mostrace EU fondovi su neodsanjani san, za što krive – političare.

Anto Bilić, predsjednik HDZ-a 1990. Travnik, tvrdi kako se Travnik mora preustrojiti, jer samo preustroj bi za Hrvate Travnika bio demokratsko rješenje. Travničani su frustrirani potezima Međunarodne zajednice koja je izdvojila Mostar, a istovremeno zanemarila Travnik. „Preustroj Travnika treba riješiti tako da Hrvati u Travniku ne mogu biti preglasani, kao ni Bošnjaci u Mostaru. Travnik treba biti kao Mostar, a ne Mostar kao Travnik”, navodi Anto Bilić.

Vodstvo SDA ne dijeli mišljenje. Kako tvrdi Asim Mekić, predsjednik SDA ŽSB, u Travniku nema nikakvih problema. „Mostar ne funkcionira. Nisu održali lokalne izbore već osam godina. Problem je evidentan. U Travniku toga nema. Zašto praviti problem gdje ga nema?”

Iz HDZ-a 1990. Nisu optimistični kad je preustroj u pitanju. Tvrde da je neozbiljno smatrati da će se pitanje Travnika riješiti ove, ili čak iduće godine.

Travničani uglavnom smatraju da je grad nemoguće preustrojiti. Kako u izjavama za TV KISS kažu: „Smiješna je ideja o podjelama Travnika. Kako uopće podijeliti grad s toliko džamija?”

(hercegovina.info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime