Arnela Đug ostvarila najbolji uspjeh iz bosanskog jezika u Australiji

0
5

news-2013-Decembar-arnela_djug_arnaut_195719181Australija – Od 2005. godine otkad je bosanski jezik priznat u Australiji, bosanskohercegovačka djeca mogu da izaberu bosanski jezik kao izborni predmet. To znači da mogu da dobiju poene kao i za bilo koji drugi predmet u svojim srednjim školama.

Kako je Feni pojasnila Sada Makaš, predsjednica Udruženja nastavnika bosanskog jezika iz Australije, država Victoria, to znači da bh. djeca polažu maternji jezik kao drugi jezik.

-Iz tog razloga u ovoj državi postoji državna škola u kojoj se uči više od 40 jezika (Victorian School of Languages). Tako trenutno postoje četiri centra gdje se uči bosanski jezik. Te centre naši učenici zovu bosanska škola – pojasnila je Makaš.

Navodi da od 2006. godine Udruženje nastavnika bosanskog jezika iz Australije svake godine organizira Matursku večer, na kojem dodjeljuje svjedočanstva maturantima i pohvalu učeniku koji je imao najbolji uspjeh u prethodnoj godini.

Najbolji uspjeh iz bosanskog jezika u 2012. godini ostvarila je Arnela Đug, iako je rođena u Australiji i samo dva-tri puta je bila u BiH.

-Moje stečeno znanje potječe iz moje avlije, a dopunjeno je u bosanskoj školi. Bosanska škola mi je otvorila oči i podstakla me da uveličam svoju ličnost i da se osjećam u potpunosti dušom i srcem pravom Bosankom – poručila je povodom pohvale koju je dobila za najbolji uspjeh iz bosanskog jezika.

Kaže da je maternji jezik, jezik na kojem svako dijete osjeća i razmišlja, a nastava bosanskog jezika daje svakom učeniku podršku u razvoju ličnosti.

-Kroz nastavu svaki učenik stiče znanje o vlastitoj kulturi čime se ojačava identitet i njegova duševna ravnoteža. Poznavanje i razumijevanje vlastite kulture daje nam priliku da lakše poštujemo druge kulture i da koristimo bosanski jezik kao sredstvo za širenje znanja i time steknemo bogat fond riječi – poručuje ova uspješna učenica bh. porijekla.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime