Arminu Smajloviću prestižna nagrada “Hansel-Mieth”

0
2
download (2)Njemačk, Sarajevo – Prestižna nagrada “Hansel-Mieth” za 2014. godinu pripala je novinaru Takis Wurgeru i fotografu Arminu Smailovicu za reportažu “Angst” (“Strah”) objavljenu u sedmičniku Der Spiegel.
Armin Smailović (1968.) važi za jednog od najrenominiranijih fotografa u Njemačkoj.

Reportaža prati Andreasa Sidona, boksera koji uprkos činjenici da ima više od pedeset godina te da se izlaže velikim zdravstvenim rizicima, odlučuje još jednom ući u bokserski ring.

Tekst predstavlja svojevrsni portret opsjednutosti koju nam iz različitih uglova, sveobuhvatno i intenzivno, prikazuje novinarsko-fotografski dvojac.

Novinarska nagrada “Hansel Mieth” dodjeljuje se novinarima i fotografima od 1998. godine za angažovane reportaže objavljene u štampi iz njemačkog govornog područja.

Ukupna vrijednost nagrade iznosi 6.000 eura.

Armin Smailović (1968.) važi za jednog od najrenominiranijih fotografa u Njemačkoj. Specijalizirajući se za portretnu i reportažnu fotografiju, diplomirao je 1991. godine na Bavarskoj školi za fotografiju u Minhenu. Bio je stipendista Fondacije “Alfried Krupp von Bohlen & Halbach” koja podržava razvoj savremene njemačke fotografije.

Od 1991. do 1993. godine Armin Smailović kao ratni fotograf izvještava o konfliktima na području bivše Jugoslavije. Od 1995. godine radi kao slobodni fotograf za njemačke i internacionalne magazine.

Godine 2009. nominiran je za “Henri Nannen” nagradu, a iste godine za rad “Srebrenica-I counted my remaining life in seconds” osvaja prvu nagradu na festivalu FotoDoks u Bad Aiblingu.

Osvojio je i LEAD nagrade u kategorijama “Reportaža godine” te “Portretna fotografija godine”. Od 2010. godine radi kao utemeljitelj FotoDoks festivala u Minhenu.  Armin Smailović živi na relaciji Minhen – Sarajevo.

(fokus.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime