Argeta Hadžići, pašteta s okusom domaćeg: Izvezena roba duža od Kineskog zida (Foto)

0
45

Argeta-Reportaza 06112015 53 IS

Hadžići – U početku je bilo 30 radnika u hadžićkoj fabrici, koja je bila 2006. godine najveća strana investicija u BiH, a sada je u ovoj fabrici zaposleno 118 ljudi.

Argeta je u Bosni i Hercegovini prisutna od 2006. godine i tada je u izgradnju fabrike u Hadžićima investirano oko 52 miliona KM. Tako je naša zemlja dobila fabriku koja je paštete počela izvoziti u Srbiju, Makedoniju, Albaniju, Kosovo i Arapske Emirate.

Brzo su počeli s izvozom jer ova firma posjeduje sve potrebne certifikate i ispunjava visoke standarde u proizvodnji. Sirovine za proizvodnju paštete potiču 90 posto iz domaćih sirovina. Za godinu proizvedu 120 miliona dozica paštete, koje se izvoze u 30 zemalja svijeta i ako bi ih poredali bile bi duže od Kineskog zida.

90 posto domaće

– Kokošije meso, ulje, so, pa čak i ambalaža za pakovanje potiče iz BiH. Nama je zbog toga izuzetno drago jer domaći proizvođači mogu da zadovolje visoke standarde koji su potrebni za proizvodnju paštete – izjavio je za Faktor Samir Brodović, direktor proizvodnje Argete.

U početku je bilo 30 radnika u hadžićkoj fabrici, a koja je bila 2006. godine najveća strana investicija u BiH, a sada je u ovoj fabrici zaposleno 118 ljudi, uglavnom iz Hadžića i Sarajeva. Na početku proizvodnje 70 posto se prodavalo na domaćem tržištu, a 30 posto se izvozilo. Sada je to obrnuto. Četiri kooperanta, zahvaljujući Argeti, imaju siguran i unosan biznis s ovom firmom. Dolaskom Argete sa 30 tona paštete tržište se u BiH proširilo na 130 tona paštete, pojašnjava Brodović.

Briga o djeci

Kao društveno odgovorna firma Argeta posebnu pažnju posvećuje djeci, pa su odlučili da pomognu njihovo zdravo djetinjstvo, ističe Nataša Gaon-Grujić, direktorica prodaje hadžićke tvornice.

– Nastojimo da napravimo što više igrališta za djecu. Bar nekim da omogućimo da što više čitaju i poklanjamo im knjige. Brinemo i o njihovoj ishrani. Obradujemo prvačiće prilikom njihovog prvog školskog dana udžbenicima i priborom. Svih ovih godina za brigu o djeci uložili smo oko 70 hiljada KM – izjavila je za Faktor Nataša Gaon-Grujić.

Paštete s bar codom 387

Početkom naredne godine Argeta će plasirati na našem tržištu nove delikatesne kokošije namaze s bar codom 387, dok će se ostali mesni okusi koji se proizvode u Bosni i Hercegovini poput pureće, jetrene, pikant, čajne, zbog pojednostavljene proizvodnje te izvoza i dalje proizvoditi sa 383 bar codom. Za proizvodnju ovih okusa, također se koristi bh. sirovina u procentu od 90 posto, kazao je Brodović.

 

(R. D./Faktor.ba/Foto: I. Šebalj)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime