Arapi protiv zahtjeva o jevrejskoj državi

0
28

h_51345959Izrael – Izraelska arapska manjina usprotivila se zahtjevu Netanyahua da se u Ustav unese da je Izrael država jevrejskog naroda.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu našao se u petak na udaru izraelske arapske manjine zbog zahtjeva da se u Ustav unese da je Izrael “nacionalna država jevrejskog naroda”, prenosi njemačka agencija dpa, ističući da ugledni Arapi poručuju da će taj pokušaj samo diskreditirati Izrael.

Predsjednik izraelske Vlade Benjamin Netanyahu u četvrtak je izjavio kako će zatražiti donošenje novih ustavnih odredbi kojima se Izrael proglašava jevrejskom državom, uzvraćajući na taj način na palestinsko odbijanje priznavanja takvoga statusa.

“Zauzet ću se za ustavne odredbe koje će omogućiti da se Izrael definira kao jevrejska nacionalna država”, rekao je Netanyahu u govoru održanom u Tel Avivu, aludirajući na palestinsko odbijanje njegova zahtjeva da prizna Izrael u skladu s mirovnim pregovorima održanim pod okriljem SAD-a.

Arapski zastupnik u izraelskom Parlamentu, Knessetu, na taj je Netanyahuov prijedlog uzvratio riječima da “samo onaj nacionalni pokret koji nije uvjeren u svoju pravičnost svaki drugi dan upućuje zahtjeve za priznavanjem jevrejstva, zanemarujući historijski značaj druge zajednice, arapsko-palestinske, koja traži zajedničko postojanje”.

“Naša borba za jednakost će se nastaviti usprkos isključenosti i marginalizaciji”, dodao je Ahmed Tibi.

Bojazan Palestinaca

Mohamed Barakeh, vođa ljevičarske stranke Hadash, koja okuplja i Arape i Jevreje, upozorio je Izrael na opasnost da postane “država aparthejda”, ponovivši primjedbu koju je nedavno izrekao američki državni sekretar John Kerry.

“Donošenje tog zakona će ponovo pokrenuti međunarodnu raspravu o cionizmu kao obliku rasizma. Arapski građani nisu prolaznici u ovoj zemlji i nisu Netanyahuovi gosti”, kazao je Barakeh.

Palestinci već dugo izražavaju bojazan da će se, ukoliko Izrael zakonski postane jevrejska država, to negativno odraziti na arapsku manjinu koja čini blizu 20 posto stanovništva.

Također strahuju da bi ovakva “etiketa” mogla onemogućiti pravo na povratak palestinskih izbjeglica na teritoriji na kojoj je sada Izrael, a koji su napustili nakon ratova 1948.

U govoru održanom u dvorani u kojoj je 1948. potpisana Deklaracija o nezavisnosti, Netanyahu je rekao da oni koji traže osnivanje palestinske države, istodobno odbijajući priznati Izrael kao jevrejsku nacionalnu državu, osporavaju pravo na njezino postojanje.

Istaknuo je kako će Izrael uvijek “jamčiti potpunu jednakost kada su u pitanju osobna i socijalna prava svih izraelskih građana u toj jevrejskoj demokratskoj državi.”

(aljazeera.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime