Apsurdno je usvojiti entitetski zakon o prebivalištu

0
22

news-2013-Septembar-beriz_belkic_949534183BiH – Zastupnik Stranke za BiH u Zastupničkom Parlamenta BiH Beriz Belkić poručio je danas da Zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH postoji na državnom nivou, upozorivši da nijedan entitet ne može usvojiti bilo kakve propise ili zakone koji bi bili u suprotnosti sa odredbama državnog Zakona.

“Dakle, entiteti moraju poštovati Zakon na državnom nivou i ne mogu donijeti ništa što bi bilo suprotno odredbama državnog Zakona, posebno ako je Zakon ovu oblast na jedinstven način uredio u cijeloj BiH. Apsolutno je nemoguće uređivati to na entitetskom nivou”, istakao je Belkić za Vijesti.ba.

Komentarišući činjenicu da je Vlada RS, na inicijativu predsjednika ovog entiteta, pokrenula proceduru za usvajanje Prijedloga zakona o prebivalištu i boravištu u RS, Belkić ističe da se radi o već viđenom mehanizmu koji Milorad Dodik koristi kada se stvari na državnom nivou ne odvijaju u pravcu u kojem on želi.

“U tom slučaju, Dodik priprijeti da će se stvari rješavati na entitetskom nivou. Slično je bilo sa zakonima o popisu i državnoj imovini”, podsjeća Belkić.

Zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH bio jedan od elemenata na osnovu kojeg je našoj državi odobren bezvizni režim.

“Svako pomijeranje i ograničavanje slobode kretanja moglo bi biti argument za ukidanje bezviznog režima”, dodaje Belkić.

Iz RS su poručili da zakonski prijedlog Srpske biti povučen iz parlamentarne procedure, ukoliko u međuvremenu budu usvojene izmjene i dopune Zakona o prebivalištu u Domu naroda Parlamenta BiH. Sjednica državnog Doma naroda na kojoj bi delegati trebalo da razmatraju izmjene i dpune pomenutog zakona zakazana je za 12. mart.

“Dodik koristi arsenal pritiska na partnere, u ovom slučaju na SDP BiH, s kojim je realizovao dogovoreni projekat u vezi sa Zakonom o prebivalištu u Zastupničkom domu državnog Parlamenta. Treba sačekati sjednicu Doma naroda i vidjeti da li će SDP BiH promijeniti mišljenje, budući da je na Zastupničkom domu podržao pomenuti zakon”, ističe Belkić.

Smatra da je vrlo štetno usvojiti Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, jer sadrže elemente koji zastrašivaju i onemogućavaju povratak izbjeglica i raseljenih lica, te unose nesigurnost kod nesrpskog stanovništva u RS.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime