Aplikacija za ulazak BiH u EU ide na čekanje

0
11

BiH – Mada je zaključak Predsjedništva BiH bio da će u januaru predati aplikaciju za članstvo BiH u EU, sredinom mjeseca tek treba da budu održane prve tehničke konsultacije BiH i Brisela u vezi sa prilagodbom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nakon ulaska Hrvatske u EU, a upravo to je jedan od tri preduslova za kredibilnu aplikaciju.

Osim ovog preduslova, iz Direkcije za evropske integracije BiH su naznačili da je za kredibilnu aplikaciju, prema zaključcima Vijeća EU, potreban efikasan mehanizam koordinacije i vidljiv napredak u provedbi Reformske agende.

Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA, kazao je juče da su najavljivani različiti rokovi za predaju aplikacije, ali je suština da to treba da bude kredibilna aplikacija, a to je ona koja će odmah biti prihvaćena.

“Da bi se to desilo, između ostalog je potrebna prilagodba SSP-a. BiH treba da podnese aplikaciju kad bude spremna, a svi se zalažu da to bude što prije”, dodao je Džaferović.

Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma bh. parlamenta i zamjenica predsjednika HDZ BiH, rekla je da BiH ima ispunjene uslove da preda aplikaciju jer je to samo jedna vrsta dopisa, čina i nije formalni zahtjev.

“Sve obaveze iz SSP-a moramo raditi nakon predaje aplikacije. Ne vidim razlog da mehanizam koordinacije bude prepreka, on i sada funkcionira u nekim stvarima, a i pitanje prilagodbe sporazuma – sve su to stvari koje ostaju obveze”, dodala je Krišto.

U ponedjeljak je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, rekao da nije siguran da će BiH u januaru predati aplikaciju i da iz Brisela na neki način poručuju da sačekamo, ali da će biti podnesena u narednih šest mjeseci. Dodao je da će adaptacija SSP-a vjerovatno doći u prvi plan.

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, kazao je juče da ima zaključak Predsjedništva BiH da treba u januaru predati aplikaciju, a ne zna šta se desilo u međuvremenu, uputivši nas na predsjedavajućeg Predsjedništva Dragana Čovića.

Čovićevu izjavu juče nismo dobili, kao ni Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, dok je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, kazao da ne želi ovo da komentariše jer Predsjedništvo BiH vodi vanjsku politiku.

Čović je prošlog mjeseca, nakon sjednice Predsjedništva BiH, između ostalog rekao da je konačno usaglašeno da BiH ima koordinacioni mehanizam i da je, zbog prilagođavanja SSP-u, u njega potrebno unijeti određene promjene na način da bude obezbijeđeno da sve odluke i sva unutrašnja organizaciona struktura koordinacionog mehanizma bude usaglašena s Ustavom u smislu nadležnosti i da se sve odluke u tijelima donose konsenzusom prisutnih.

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, nedavno je, pak, rekao da je mehanizam koordinacije onakav kakav je sad difuzan, nejasan i nefunkcionalan.

Zvizdić je uoči novogodišnjih praznika, kada je u pitanju predaja aplikacije u januaru, istakao da je uvijek spremniji reći da će se to uraditi u narednih nekoliko mjeseci i da neko vrijeme nije toliko važno koliko da se ispoštuju zahtjevi Vijeća za vanjske poslove EU.

(visoko.co.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime