Antidaytonski istup Sorensena potvrđuje da je protiv države BiH

0
21

Sorensen 3BiH – Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen i ministar za izbjegla i raseljena lica BiH Damir Ljubić smatraju da Odluka Vlade Republike Srpske o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Srpske ni na koji način ne bi trebalo da ugrozi proces povratka u BiH.

“Žalosna je činjenica da još na nivou BiH nema nikakvog rješenja za donošenje zakona o prebivalištu i boravištu građana”, rekao je Sorensen novinarima u Sarajevu.

Komentarišući navedenu odluku Vlade Srpske, Sorensen je rekao da je to “unilateralna aktivnost koja sigurno neće, sama po sebi, doprinijeti nikakvom rješenju”.

Prema njegovim riječima, ne smije se dozvoliti da takve stvari utiču na ostvarenje prava na povratak i prava na slobodu kretanja.

“Što se tiče konteksta EU, BiH ima obaveze koje treba da ispuni, među kojima su i one iz domena liberalizacije viznog režima, pa zato ponovo pozivam nadležne da krenu u brže rješavanje ovog pitanja, ali na nivou BiH”, poručio je Sorensen.

Ljubić je rekao novinarima da je zajedno sa partnerima iz nevladinog sektora, Evropske komisije i UNHCR-a konstatovao da se ne može dozvoliti sa bilo koje strane da neko pokvari pozitivan ambijent na planu povratka u BiH.

“To bi najviše škodilo izbjeglim i raseljenim licima u BiH, i zato šaljem jednostavnu poruku da ne treba koristiti više to pitanje, koje je po meni isplivalo na površinu zbog nekih predizbornih aktivnosti i predizborne kampanje. Smatram da izbjegla i raseljena lica neće dozvoliti da budu zloupotrijebljena u dnevnopolitička prepucavanja”, rekao je Ljubić.

Vlada Republike Srpske donijela je 17. aprila Odluku o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Srpske.

Predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović izjavila je tada da se donošenjem navedene odluke prvenstveno vodi računa o bezbjednosnom aspektu, kao i da je odluka privremenog karaktera i važiće do donošenja zakona o prebivalištu.

Ista ovakva odluka, iz 2010. godine, a izmijenjena u toku prošle godine, primjenjuje se u Brčko distriktu, javlja Srna.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime