Antić: Konfederacija ili raspad BiH

1
28

cedomir-anticSrbija – Istoričar i predsjednik Naprednog kluba Čedomir Antić smatra da je Dejtonski sporazum – pobjeda srpskog naroda, i da su za BiH moguća dva poštena rješenja: da uđe u EU kao konfederacija ili da se raspadne demokratski i mirno.

“Bošnjački politički predstavnici mogli bi da prestanu da negiraju Republiku Srpsku. Tako bi, na osnovama izvornog Dejtona, jedna konfederacija sa svim svojim posebnostima mogla da uđe u EU kao Kipar ili potencijalno bivša državna zajednica Srbija i Crna Gora”, navodi Antić za Srnu i kao drugu mogućnost navodi demokratski i mirni raspad BiH.

U tom slučaju bi, tvrdi Antić, u ujedinjenoj Evropi jedna nacionalna, sekularna i demokratska država Bošnjaka/muslimana i Republika Srpska mogle da ostvaruju funkcionalno jedinstvo, koje danas postoji među državama članicama EU.

“Za dejtonsku BiH najbolje bi bilo da se narod uvažava međusobno. Bošnjaci žele nezavisnu Bosnu – imaju je. Ta država, ako je žele u današnjim granicama, mora da počiva na sporazumu njenih nacija”, ističe Antić u intervjuu Srni.

Ako to Bošnjaci ne žele, onda Antić ne vidi zašto je problem da u ujedinjenoj Evropi postoji demokratska i sekularna bošnjačka država i Republika Srpska, jedna pored druge.

“Ne vidim zašto je nemoguća muslimanska država u Evropi i zašto ona ne bi pored druge srpske države živjela u miru, u jedinstvenoj EU”, rekao je Antić povodom 18 godina od potpisvanja Dejtonskog sporazuma.

Ocjenjujući da su Hrvati ispali najveći politički gubutnici rata, Antić pretpostavlja da je jedan od razloga za to bila činjenica da je Zagrebu već četvrt vijeka važnije da Srbi budu poraženi, nego da Hrvati u BiH budu ravnopravni i punoravni, te ocjenjuje da Hrvati u BiH danas treba da se opredijele.

Prema njegovim riječima, ako postoji politički prostor i demokratska volja za zajedničku državu, onda nema razloga da te države i ne bude, ali ona mora da biti zasnovana na punoj ravnopravnosti tri nacije i osnovnim principima Dejtonskog sporazuma, koje su srušili visoki predstavnici, oduzimajući ovlaštenja entitetima.

“Ako to ne može, smatram da onda treba da se mirno razdvoje. Ako ne žele ovakvu državu, koja nije dovoljno funkcionalna, zašto ne bi nastale dve ili tri države. Na pitanje da li će Hrvati imati svoju državu, treba da odgovore oni sami”, rekao je Antić.

On smatra da, zbog rata, BiH više nije etnički mješovita zemlja, već je međunarodno priznata država sastavljena od tri nacionalno u potpunosti monolitne teritorije.

Navodeći da mnogi kažu da BiH danas nije uspješna, Antić ocjenjuje da je ona mnogo uspješnija od većine balkanskih zemalja – Makedonije, Crne Gore ili samoproglašenog Kosova – koje održavaju Brisel i Vašington, istovremeno gušeći dejtonsku BiH.

Antić smatra da bi BiH bila mnogo uspješnija da nije miješanja stranaca i bošnjačke ideje o unitarnoj islamskoj BiH po ugledu na neke bliskoistočne i srednjoistočne države.

“Ona bi bila potpuno uspešna kada bi bilo prekinuto mešanje stranaca, kada bi oni pružali dobre usluge, kao što to radi Ruska Federacija, te kada bi bošnjački političari napustili ideje hegemonije i stvaranja unitarne islamske države na čitavoj teritoriji BiH”, navodi Antić.

Prema njegovoj ocjeni, miješanje iz inostranstva sprečava BiH da se afirmiše kao država onako kako je zamišljena Dejtonskim sporazumom.

Antić smatra da bi pravo rješenje za BiH bilo kada bi bošnjački političari prihvatili realnost, jer ako Bošaci imaju pravo na nezavisnost i svoju državu, onda imaju i Srbi.

“Ako bi na pravi način prestali da negiraju državnost srpskog naroda u Republici Srpskoj i same Srpske, onda bi BiH bila mnogo funcionalnija država”, rekao je Antić.

On smatra da Dejtonski sporazum danas izgleda kao potpuni trijumf srpskog naroda, koji je, iako mali i unaprijed optuživan, osuđivan i bez podrške velikih sila, uspio da se izbori da dobije svoju državu .

“Republika Srpska je država, ona je dio jedne konfederalno-federalne strukture BiH. Dejtonski sporazum, ako izuzmemo gubitak dela Bosanske Krajine i sarajevskih opština, predstavlja pobedu srpskog naroda”, zaključuje Antić, koji žali zbog rata i žrtava, do kojih ne bi došlo da su SAD i EU provele Kutiljerov plan.

(Srna)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Prije svega, a nakon presuda Karadžiću i Mladiću znaće se i povijesno na kojim je temeljima nastala SR.Ako nakon presuda međunarodni činbenici budu podržavali i dalje RS onda je nama činiti analizu i odlučiti kako dalje. Sve do tog momenta nama je trpjeti i slušati Antiće, Dodike Trivunoviće, Šešelje i sve druge.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime