Andrej Plenković: Međunarodna zajednica mora zaustaviti referendum u RS-u

0
7

Andrej Plenković: Međunarodna zajednica mora zaustaviti referendum u RS-u

HR, BiH – Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ocijenio je strateškim interesom Republike Hrvatske popravljanje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini i stabilnu BiH koja napreduje prema Evropskoj uniji, zbog čega je nazvao štetnom izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića o toj susjednoj državi, a međunarodnu zajednicu Plenković je pozvao da zaustavi referendum kojega najavljuju entitetske vlasti Republike Srpske.

“Ova (Milanovićeva) izjava šteti odnosima između dvije države, a posebno interesima Hrvata u Bosni i Hercegovini”, rekao je Plenković u intervju za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista od subote.

Predsjednik SDP-a i kandidat Narodne koalicije za premijera, Milanović, je prije nekoliko dana u razgovoru s braniteljima Bosnu i Hercegovinu nazvao ‘velikim s….’ te ustvrdio da zapravo i nije država, da se u njoj nikome ne može vjerovati te najavio kako u slučaju da Republika Srpska provede referendum o nezavisnosti, Hrvatska ne bi ostavila Hrvate da sami žive s Bošnjacima.

Predsjednik HDZ-a Plenković te je izjave ocijenio kao ‘diletantsku vanjsku politiku Zorana Milanovića’.

Strateško vanjskopolitičko pitanje – prava Hrvata u BiH

Naglasio je podršku Republike Hrvatske reformi Ustava BiH na temelju vrijednosti koje su utvrđene i rezolucijom Evropskog parlamenta (EP) iz 2014., kojom se poziva na zaštitu prava i ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH. Istaknuo je da je za Republiku Hrvatsku strateško vanjskopolitičko pitanje – pravo Hrvata u BiH i cjelovitost BiH.

“Prava Hrvata i opstojnost cijele Bosne i Hercegovine strateško je vanjskopolitičko pitanje broj jedan za Hrvatsku. BiH mora postati funkcionalna država, uz osiguranje pune ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda te građana. Za to je nužna ustavna reforma koja će se temeljiti na načelima federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja, kao što naglašavaju i rezolucije Europskog parlamenta”, dodao je.

Referendum u Republici Srpskoj prijetnja suverenosti BiH

Predsjednik HDZ-a Plenković također je osudio najavu održavanja referenduma u Republici Srpskoj, ističući kako predstavlja prijetnju suverenosti i cjelovitosti BiH, ali i miru i stabilnosti ovog područja, zbog čega je pozvao međunarodnu zajednicu da se suprotstavi tome potezu.

“Nesumnjivo je da su u pitanje dovedeni mir i stabilnost cijelog susjedstva, jer nije isključeno da će referendum u septembru poslužiti kao uvertira za referendum o odcjepljenju Republike Srpske“, rekao je čelnik HDZ-a u intervju.

Dodao je kako se referendum (o službenom obilježavanju dana entiteta Republike Srpske) održava u vrijeme kada EU planira BiH uputiti upitnik za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, to bi ugrozilo njezine aspiracije.

Naglasio je da će Republika Hrvatska pozorno pratiti razvoj događaja oko referenduma te poduzeti sve da i u tim okolnostima ‘zaštiti prava hrvatskog naroda’.

Osuda politički motiviranih optužnica protiv hrvatskih branitelja

Plenković je osudio i politički motivirane optužnice koje protiv hrvatskih branitelja dolaze iz Sarajeva s kvalifikacijama o agresiji Republike Hrvatske na BiH, što, istaknuo je, predstavlja krivotvorenje historije, te je najavio protumjere.

“Sistematsko podizanje optužnica protiv hrvatskih branitelja koje u opisu inkriminiranog kaznenog djela sadržajem sugeriraju postojanje udruženog zločinačkog poduhvata i agresiju Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, potpuno je neprihvatljivo“, rekao je Plenković. Dodao je da te političke kvalifikacije u optužnicama predstavljaju zastrašivanje hrvatskih branitelja.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković danas u Mostaru sudjeluje na predstavljanju HDZ-ove liste za XI. Izbornu jedinicu za predstojeće parlamentarne izbore.

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime