Anđelina Đoli u julu ponovo u Srebrenici?

0
27

angelina joliSrebrenica – Iako se o genocidu u Srebrenici i preživjelim srebreničkim  žrtvama koje su doživjele najgore ratne strahote, najviše govori u julu mjesecu, tačnije 11. jula kada se organizira kolektivna dženaza i komemoracija za identifikovane žrtve genocida, ove godine situacija je itekako drugačija.

Jučerašnja posjeta ambasadorice UN-a i holivudske glumice Anđeline Đoli (Angeline Jolie) Srebrenici i Memorijalnom centru u Potočarima sa ministrom vanjskih poslova Velike Britanije Vilijamom Hejgom (Wiliam Hague) doprinijela je da se svijet i prije 11. jula podsjeti na pakao kroz koji je BiH prošla tokom agresije od 1992. do 1995. godine. Đoli se sastala sa ženama iz udruženja srebreničkih majki i žrtvama silovanja, a kako je potvrdio za novinsku agenciju Patria načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković, Đoli je dobila poziv da prisustvuje komemoraciji žrtvama genocida 11. jula.

– Majke Srebrenice su pozvale Anđelinu Đoli da dođe 11. jula, ali nisu dobile odgovor. Njena posjeta se isključivo odnosi na humanitarni rad, a samim tim to je bila prilika za posjetu Srebrenici i razgovar s majkama. Na njoj je sada odluka da li će doći ove godine ili sljedeće kada će biti obilježena 20. godišnjica genocida u Srebrenici  – kaže Duraković.

Inače, Đoli je prije posjete Srebrenici imala susret sa članovima Predsjedništva BiH, a pojavila se i kao govornik na konferenciji „Prevencija seksualnog nasilja u sukobima – osnaživanje uloge sigurnosnih snaga u operacijama podrške mira” gdje je istakla da je međunarodna pomoć za BiH došla prekasno.

Duraković je i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula i za NAP je kazao da se taj sveti datum svake godine pokušava ispolitizirati.

– Određene političke elite žele promovirati neke od svojih političkih aktivnosti i ciljeva, ali mi to oštro osuđujemo i uvijek se trudimo da u okviru našeg rada pokušamo biti van te politike i da je ostavimo van Srebrenice. Ukop i komemoracija za žrtve genocida ne trebaju bilo kakve političke aktivnosti. Bojim se da je predizborna kampanja već u jeku i bit će mnogo oštrije i prljavije nego što je to bilo prethodnih godina – istakao je Duraković.

Broj žrtava koji će biti ukopan u Potočarima ove godine, još uvijek nije poznat, jer se još uvijek provode aktivnosti na identifikaciji nađenih žrtava u masovnim grobnicama, posebno na području Tomašice. O zvaničnicima koji bi mogli doći na komemoraciju nije mogao ništa zvanično reći, već je naglasio da Ministarstvo vanjskih poslova BiH ima informaciju prije OO o dolascima zvaničnika.

(mojusk.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime