Analitičari: Cerić je razvio politiku koju može plasirati tamo gdje se donose odluke, a to je američki Kongres

0
28

imagesSarajevo   ̶   Dr. Mustafa Cerić je izvanserijski obrazovan, ima znanje i pravo da se bavi politikom, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, u julu ove godine kada je dr. Cerić tek obznanio da će se kandidirati za člana Predsjedništva BiH na Općim izbrima koji se održavaju 12. oktobra.

Mesić, kao i uvijek, prati politička dešavanja u Bosni i Hercegovini, a rekao je kako jako dobro poznaje dr. Cerića. On smatra kako činjenica da je dr. Cerić nezavisni kandidat za Predsjeništvo BiH može biti pozitivna za političku scenu.

– Može biti pozitivna stvar obzirom da su u BiH zategnuti odnosi, posebno među velikim strankama i nikako ne može doći do konsenzusa, ali vrijeme će pokazati. Uvjeren sam da će se građani ponašati kao kolektivni intelektualac i oni će razumjeti šta Bosni i Hercegovini najviše odgovara – rekao je Mesić u tom intervjuu za Patriu.

Kandidaturu dr. Cerića za člana Predsjedništva BiH podržali su i mnogi drugi ugledni političari iz zemlje i regiona, ali i mnogi politički analitičari iz Sjedinjenih Američkih Država. Oni napominju kako bi upravo utjecaj koji dr. Cerić  ima od Istoka do Zapada, mogao biti stabilizirajući faktor ne samo u BiH, već i regionu.

Osim Mesića, kandidaturu dr. Cerića podržali su i zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović, slovenski muftija dr. Nedžad ef. Grabus, ali i neki novinari i politički analitičari iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

 – S ozbirom na međunarodni utjecaj koji dr. Cerić ima, njegovo iskustvo i mudrost, koju je pokazao i tokom vođenja Islamske zajednice, ima razloga biti optimista kada je u pitanju kandidatura dr. Cerića za Predsjedništvo BiH – rekao je ef. Hasanović.

On je odbacio mogućnost negativnog utjecaja na bošnjački narod zbog Cerićevog ulaska u politiku. Rekao je da na ovoj pozornici ideja i projekata svako ima pravo da ponudi rješenja za koja smatra da će društvu donijeti napredak i korist.

Riječi hvale o dr. Ceriću nije štedio ni dr. Grabus, koji je podsjetio kako dr. Cerić ima sve reference da bude bošnjački član Predsjedništva BiH.

– Nije sporan ni osobni ni profesionalni kapacitet dr. Mustafe Cerića. Ima sve reference za funkciju za koju se kandidirao – izjavio je 5. juna dr. Grabus.

Poznata američka novinarka i vanjsko-politička kolumnistica Georgie Anne Geyer, poznata pod nadimkom GG, u tekstu koji je prije nekoliko dana objavila o dr. Ceriću, kojeg je upoznala tokom krvavih sukoba u BiH, napisala je da „sa ljudima kao što je on možda ipak ima nade…“.

– Njegovi govori ovdje – na Univerzitetu Georgetown i u Woodrow Wilson centru – bili su duboko dosljedni i značajni za naše vrijeme, i neuobičajeno elokventni – napisala je Anne Geyer o dr. Ceriću, a njen tekst je objavljen na Uexpress.com

O dr. Ceriću pohvalno je rekao i ugledni politički analitičar i dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić.

Gostujući u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića Tomić je kazao kako je najbolji marketing – marketing ponude, a očito je da je Cerić razvio politiku koju može plasirati američkoj eliti, političkoj eliti i nametnuti agendu tamo gdje se donose odluke, a to je američki Kongres.

Podršku dr. Ceriću za člana Predsjedništva BiH dao je 2. juna ove godine i akademik Muhamed Filipović.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime