Amra Babić: Ženama u politici zamjeram što ne traže da dobiju ono za šta su sposobne

0
22

amra-babic-fatma

Visoko – U organizaciji OO Asocijacije „Fatma“ SDA Ilijaš, sinoć je u prepunoj sali Općine Ilijaš, sa početkom u 18 sati održano edukativno predavanje na temu „SNAGA ŽENE-PORODIČNI I POLITIČKI ASPEKT“. Gost predavač je bila načelnica Općine Visoko Amra Babić.

Na samom početku prisutnim damama obratio se Predsjednik OO SDA Ilijaš Mahir Dević.

„Izuzetna mi je čast što vas vidim u ovolikom broju. Drago mi je da je Amra večeras sa vama jer je ona možda i najbolji primjer žene u politici i da vas ohrabri što i jeste naš cilj. Kao općinska organizacija dajemo punu podršku ženama u stranci. Trebamo biti još jači svi zajedno. Žena je jedan ogroman resurs na kojem stoji čitavo čovječanstvo, da ne kažem općina ili jedno društvo. Vrijeme je da se još aktivnije uključite u sve političke procese. Nemojte sebi postavljati pitanje da li je to za vas. Naravno da jeste i da trebate biti direktno uključene i odlučivati o svim segmentima života“ kazao je Dević.

Nakon uvodnih riječi predsjednika Devića, načelnica Općine Visoko, održala je predavanje, gdje se kroz interakciju prisutnih žena, moglo procijeniti da je itekako bilo impresivno. Načelnica Babić je kazala da je ovaj skup pokazatelj da ipak žene podržavaju žene. Amra Babić je po zvanju magistrica ekonomskih nauka. Jedna od pet žena u BiH koje u ovom trenutku obnašaju ovu funkciju. BiH ima 140 općina, a u samo njih 5 su načelnice žene.

„Obzirom da je tema ovog skupa „SNAGA ŽENE- POLITIČKI I PORODIČNI ASPEKT“ voljela bih naći dodirne tačke u ove dvije sfere života. Od 1993. godine samohrana sam majka, imam tri sina. Politika je polje gdje trebate uzeti učešće jer se tim sredstvom sve odlučuje. Kao žene i  kao majke koje se brinu za budućnost morate biti aktivne. Po prirodi smo bića koja imaju nagon za stvaranje boljeg ambijenta za življenje. Često me pitaju šta mi je bio motiv da se počnem baviti politikom. Rekla sam da sam kroz Udruženje šehida i poginulih boraca za borbu za ostvarenja prava osobama kojima se ova država nikad nije odužila, u jednom trenutku dolazila do zidova u ostvarenju prava. Kada sam nailazila na ljude kojima ti zidovi nisu predstavljali ništa i nisu bili zainteresovani da nam pomognu, odlučila sam direktno uzeti učešće u politici. U politici je veoma teško biti žena. Nedavno sam postavila pitanje zašto ne postoji Asocijacija muškaraca. Žene imaju drugačije i specifičnije potrebe za druženje. Mi se okupljamo u većem broju i logično je da imamo asocijacije. Žene su senzibilnije za neka pitanja.

Ali kada se treba pričati i odlučivati o ekonomiji o finansijama, sigurnosti gdje se donose odluke o kadrovima žene su izostavljene. Mi moramo insistirati da nas bude više tamo gdje se donose odluke a donose se u organizam stranke. Tek tada možemo biti zadovoljne kada nas bude 50% uz organima u kojima se odlučuje. Među vama ima onih žena koje imaju vremena i hrabrosti da se upuste u obnašanje bilo koje političke funkcije. Na marginama smo životnih dešavanja ako ne krenemo njenim putem. U politici morate raditi. Da biste bile prepoznate morate se po nečemu izdvojiti. Vaše kompetencije su ono što će vas deklarisati. Konstantno morate raditi i educirati se. Živite u korak s vremenom. Gradite svoje samopouzdanje. Pod stegama smo patrijarhalnog odnosa. Borite se protiv toga. Ne dozvolite da neko upravlja i odlučuje o pitanjima koja biste vi bolje riješile. Najgori osjećaj kod čovjeka je osjećaj nemoći. Zbog toga se trudite da izgradite sebe kako ne biste imali ovaj osjećaj. Ostati uspravan i ići dalje je najvažnije. Ponekad i stajanje u mjestu je ići dalje, samo nemojte nazad. Svaka žena ima urođen instikt za borbu. Ja vas molim da svu svoju snagu usmjerite na to da ovaj svijet učinite boljim, da se osvrnete na svu djecu a ne samo svoju, na majke i na druge ljude, a vi to možete“ kazala je Amra Babić, te naglasila – „Žene su u politici gdje one žele, a nekada je to splet okolnosti. Ženama u politici zamjeram što nisu glasnije i jače, što ne traže da dobiju ono za šta su sposobne“. 

Edukativnom predavanju pridružila se i Predsjednica Asocijacije „Fatma“ BiH i zastupnica u parlamentu F BiH dr. Kenla Zuko, koja neumorno osnažuje žene kako u političkim, tako i u svim segmentima društvenog djelovanja.

„Ovaj skup je za mene prioritetniji jer sam upravo izašla sa sjednice Federalnog parlamenta. Moram vam reći da ne koristimo priliku onoliko koliko je imamo. Sve se moramo zapitati zašto nas više nema u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Citiram Predsjednika Aliju Izetbegovića koji je osnivač „Fatme“: „Nemojte da vas zaustave oni koji vas ne razumiju u vašem radu.“ Kroz to nam je poručio da se moramo boriti bez obzira na sve. Ubjeđena sam da imamo snagu pomoću koje se možemo boriti do ostvarenja ciljeva.  Kroz edukacije koje radi „Fatma“ moramo utjecati na naš mentalni sklop. Rad je na prvom mjestu a rezultati će svakako doći, ubjeđena sam.“ kazala je Kenela.

(radioilijas.ba/vipromo.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime