Amra Babić učesnica tribine u Mostaru: Šta znači biti političarka danas u BiH?”

0
0

westminster foundation

Mostar – Westminster fondacija za demokraciju u Bosni i Hercegovini organizira javnu tribinu i diskusiju na temu “Što znači biti političarka danas u BiH?” s fokusom na konkretna pitanja koja se tiču uloge žene/političarke u Bosni i Hercegovini.

Tribina će se održati 21. oktobra sa početkom u 11 sati u amfiteatru “Gabrijel Jurkić” na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Na tribini će biti riječi i o načinima na koji se može poboljšati zastupljenost i položaj žena u političkim strukturama Bosne i Hercegovine, kao i načinima na koji mogu političarke poboljšati svoju političku kampanju kroz različite medije.

visoko amra babic ucesnica tribine u mostaru

Na tribini će sudjelovati Amra Babić, načelnica Općine Visoko, Irma Baralija iz Naše stranke, Alisa Hajdarević iz SDA i Borka Herceg-Lukenda iz HDZ-a 1990.

Ovo je drugo u nizu predavanja i diskusija koje se održava na fakultetima u organizaciji Westminster fondacije za demokraciju u BiH, a spomenuti događaj provodi se u okviru projekta “Promocija žena u politici u BiH”. U predavanja i diskusije će biti uključene predstavnice lokalne vlasti, političarke kao i predstavnici lokalnih organizacija koje se bave temama jednakosti spolova ili uopće ljudskim pravima, a i svi zainteresirani građani i građanke.

Westminster fondacija za demokraciju je vodeća britanska fondacija za podršku stvaranju funkcionalne demokracije. WFD je neovisno javno tijelo, osnovano 1992. godine koje finansira Ured za vanjsku politiku i Ured Commonwealtha Velike Britanije. Organizacija pruža stručnu podršku u razvijanju parlamentarnih tijela, struktura političkih stranaka i organizacija civilnih društava – ključnih institucija koje čine funkcionalnu demokraciju.

WFD predstavništvo u Bosni i Hercegovini je osnovano 2014. godine i trenutno radi na projektu “Promocija žena u politici u BiH” čija je svrha postizanje veće zastupljenosti žena, prije svega na lokalnim izborima 2016. godine, zatim promocijom važnosti zastupljenosti žena u politici kao jednog od ključnih elemenata inkluzivne demokracije. Ovaj cilj se planira ostvariti kroz rad s domaćim političkim strankama i njihovim sestrinskim strankama u Velikoj Britaniji, kao i kroz rad s parlamentima.

Dosadašnje aktivnosti Westminster fondacije za demokraciju u Bosni i Hercegovini uključuju publikaciju pod nazivom “Politika u našem dvorištu” koja je kratki vodič kroz sve važne elemente lokalne vlasti u BiH, te daje upute budućim kandidatima/kandidatkinjama za ostvarivanje uspješne kandidature na općinskoj razini u BiH. Također, održano je nekoliko treninga s potencijalnim kandidatkinjama i blogerkama koje su politički aktivne, a fokus je promoviranje političarki u medijima, vođenje uspješne političke kampanje i drugi segmenti kandidature.

(vipromo.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime