Amfilohije zločine nad nedužnim ljudima proglašava humanim, a izvršioce zločina proglašava božjim štićenicima i miljenicima

0
1

289855Crna Gora  ̶  Saopćenje za javnost Bošnjačke demokratske zajednice u Crnoj Gori povodom izjave Amfilohija Radovića, čelnika SPC u Crnoj Gori

Izjava Amfilohija Radovića, čelnika SPC u Crnoj Gori, data nedavno u vezi sa tzv. “istragom poturica”, nimalo nas nije iznenadila niti nas je uvrijedila, niti smo mislili da je došlo kakvo drugo vrijeme, te da je takva ideologija napuštena.

Iznenađenju, naravno nema više mjesta jer iznenađenje dolazi od onih koji su u prošlosti drugačije mislili, imali drugačiji stav i drugačije radili. Kada je u pitanju Amfilohije Radović, čelnik SPC u Crnoj Gori, ovom izjavom samo potvrđuje dvadesetogodišnji kontinuitet i misli i stava i djela. Uvrijeđeni nismo jer nas uvrijediti može samo onaj od koga se nismo nadali i onaj do čijeg nam je stava stalo. Konačno, nismo ni mislili ni vjerovali da je došlo neko drugo vrijeme jer za drugo vrijeme trebaju drugi, naravno bolji ljudi, a ovo vrijeme nose oni isti koji su nosili i devedesete, i to upravo ruku podruku sa Anfolohijem Radovićem, provjerenim podržavaocem zločina, emaniranog pored ostalog u zločinu agresije i genocida nad nedužnim bošnjačkim narodom diljem suverene Republike Bosne i Hercegovine.

Da se vrijeme nije promijenilo upravo nam svjedoči šutnja kojom se povodom izjave čelnika SPC u CG “izjašnjava” politički vrh Crne Gore, ali i opozicija koja očito stoji zarobljena između zla u prošlosti, i novog zla koje živimo. Mi ustvari živimo u političkom kontinuitetu “istrage poturica”, i zbog toga ne da nismo zatečeni ovakvim izjavama, već budni pratimo očekujuće taktičke korake dugoročne strategije koju je zacrtala SANU, u njenom Prvom i Drugom memorandumu, a vjerski ili politički prvaci se smišljeno ili kadkad istrčano pokazuju da joj pripadaju ili su se u rijetkim slučajevima distancirali.

Amfilohije Radović dobro zna šta je Islam, i gdje je istina. Još bolje zna ko su Bošnjaci, pa u očitoj inferiornosti nipodaštavajućim izjavama pokušava spašavati krizu sopstvenog identiteta. On se očigledno nada da će od neumitne konsekvence podržavanja zločina naći spas u pridruživanju onim snagama u svijetu koje se zločinima bore opstati na svjetskoj pozornici naroda.

Uzaludna je to borba jer je Pravedni Gospodar svjetova obznanio Zakon prema kojem „onaj ko ubije bar jednog nedužnog čovjeka, kao da je ubio čovječanstvo“ i koji naravno, kao i svaki Zakon ima propisanu konsekvencu za one koji ga ne poštuju, i koja će se sigurno sprovesti. Poučen logikom ovog Zakona, narod je izrekao njegovu parafrazu: „zlo čineti a dobru se nadati, nikada nije moglo i nikada neće moći“. Amfilohije žmuri na ove logičke izazove, pa očite zločine nad nedužnim ljudima pokušava proglasiti humanim, a izvršioce zločina proglašava Božjim štićenicima i miljenicima. Ovo je bio još jedan Amfilohijev zov u očitu besmisao, na koju se mogu odazvati samo oni koji nikada nisu pogledali u nebo puno zvijezda, u mjesec kako se čvrsto drži za Zemlju, u Sunce oko koga se okrećemo prateći smjenu dana i noći, smjenu godišnjih doba… i koji nikada nisu osjetili onu iskru Božje pravde u svojoj duši.

Ono u šta bismo ipak željeli da vjerujemo jeste to da je „stado“ valjda konačno shvatilo da za „pastira“ ima vuka i da se u budućnosti neće dati povesti u zločine na kakve je vođeno u prošlosti.

Nada da će budućnost ovog prostora izgledati znatno drugačije proizilazi i iz očite promjene svijesti višedecenijske žrtve, jer se konačno naučila da se vuku ne smije vjerovati, jer vuk ostaje vuk, i da se za svoje mjesto među civiliziranim narodima mora izboriti svim legalnim sredstvima.

(Bošnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime