‘Amerika je shvatila da u BiH nema ozbiljnog sagovornika’

0
9

zarije_seizovicBIH – “Politika Sjedinjenih Američkih Država prema Bosni i Hercegovini – od aktivne podrške konsolidaciji države do pasivnog promatranja” bila je tema današnje redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99.

Ova tema odabrana je povodom obilježavanja 20. godišnjice otvaranja prve Ambasade SAD-a u BiH sa sjedištem u Beču koja je otvorena 10. novembra 1993. godine.

Uvodničari ove sesije su bili prof. dr Zarije Seizović sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i prof. dr Harry Miller sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

“Vlastiti interes je suština politike, bez obzira koliko je prefinjena, to vi ovdje morate shvatiti konačno”, kazao je prof. Miller u uvodnom izlaganju.

Dodao je, javlja agencija Fena, kako ipak vlastiti interes treba biti racionalan: “Ako pogledamo trenutno situaciju Evropi, Americi, ovdje, zašto bi se nešto mijenjalo, je li hitno danas, ili sljedećih godina mijenjati? BiH ne ugrožava vitalni nacionalni interes Evrope, ali postoji mišljenje da kada se riješe problemi u susjedstvu, konkretno u Hrvatskoj i Srbiji, onda će na red doći i rješavanje problema u BiH.”

Prof. Seizović je ocijenio da je današnji stav Amerike da Evropska unija preuzme ulogu reformatora u BiH, da ona bude garant stabilnosti i mira kod nas.

“Nakon nekoliko promašaja političkih lidera u BiH  aprilski paketi, butmirski sporazum i drugo – Amerika je polako gubila interes za političkom podrškom na putu BiH ka euroatlantskim itegracijama.Američka administracija je shvatila da u BiH nema ozbiljnog sagovornika, odnosno da uvijek postoje fragmentarni interesi koji su jednostavno ove ili one ideološke i poitike provinijencije, ali da svi oni rade na tome da BiH, onako kako je zamišljena u međunarodnim deokumentima kao demokratskoj državi, na sceni nema”, smatra on.

(Radiosarajevo)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime