Američka administracija shvatila da u BiH nema ozbiljnog sagovornika

0
20

news-2013-Novembar-zarije_seizovic_aa2_921616920Sarajevo – Povodom obilježavanja 20. godišnjice otvaranja prve Ambasade SAD-a u BiH sa sjedištem u Beču, tema sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99, s povodom -“Politika Sjedinjenih Američkih Država prema Bosni i Hercegovini – od aktivne podrške konsolidaciji države do pasivnog promatranja”.

– Vlastiti interes je suština politike, bez obzira koliko je prefinjena, to vi ovdje morate shvatiti konačno, izjavio  prof. dr. Harry Miller sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Dodao je kako ipak vlastiti interes treba biti racionalan.

– Ako pogledamo trenutno situaciju Evropi, Americi, ovdje, zašto bi se nešto mijenjalo, je li hitno danas, ili sljedećih godina mijenjati? BiH ne ugrožava vitalni nacionalni interes Evrope, ali postoji mišljenje da kada se riješe problemi u susjedstvu, konkretno u Hrvatskoj i Srbiji, onda će na red doći i rješavanje problema u BiH, naglasio je Miller.

Prema ocjeni prof. dr. Zarija Seizovića sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu današnji stav Amerike je da Evropska unija preuzme ulogu reformatora u BiH, da ona bude garant stabilnosti i mira kod nas. 

– Nakon nekoliko promašaja političkih lidera u BiH  aprilski paketi, butmirski sporazum i drugo – Amerika je polako gubila interes za političkom podrškom na putu BiH ka euroatlantskim itegracijama. Američka administracija je shvatila da u BiH nema ozbiljnog sagovornika, odnosno da uvijek postoje fragmentarni interesi koji su jednostavno ove ili one ideološke i poitike provinijencije, ali da svi oni rade na tome da BiH, onako kako je zamišljena u međunarodnim deokumentima kao demokratskoj državi, na sceni nema – smatra Seizović.

 

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime