Ambasador Sjedinjenih Američkih Država i muftija Grabus posjetili ljubljansku džamiju u izgradnji

1
8

25 02 2016 02 ambasador sad ljubljana 1

Slovenija – Američki ambasador u Republici Sloveniji Brent Robert Hartley u pratnji muftije prof. dr. Nedžada Grabusa, posjetio je gradilište Islamskog kulturnog centra u Ljubljani 24. februara 2016. godine. Tim povodom ambasador je ispostavio važnost vjerske slobode i tolerancije te je kazao da “moramo, kako oni koji vjeruju tako i oni koji ne vjeruju, svi koji vjerujemo u demokraciju i dijalog”, zalagati se za prekid nasilnog ekstremizma.

U izjavi za medije Hartly je kazao da je sa obilaskom radilišta izrazio podršku vjerskoj slobodi i toleranciji kao i Islamskoj zajednici u Sloveniji. Smatra da je tragično što akcije veoma malih frakcija unutar globalne zajednice muslimana među ljudima bode sumnjičenje i zabrinustost.

Muftiji Grabusu čestitao je što je u Sloveniji izgradio snažnu i integrisanu zajednicu koja se zalaže za toleranciju i međuvjersku suradnju. Kao i to da su slovenske vlasti omogućile izgradnju džamiju, smatra ambasador, potvrda je tolerantnosti i poštivanja različitosti.

Hartly smatra da su islamske zajednice u SAD i Evropi dio društvene strukture. Zato ih moramo, kao i druge vjerske zajednice, poštovati kao dio otvorenog i slobodnog društva.

Muftija Grabus zahvalio se američkoj amabasadi za podršku. Uvjeren je da američko društvo sa svojim razumijevanjem različitosti može i nama pomoći pri uspostavi društva koje će biti otvoreno prema različitim vjerovanjima i kulturama.

Kazao je vezano za izgradnju Islamskog kulturnog centra da se u IZ trude da objekat izgrade do ramazana slijedeće godine, tj., 2017.

Troškovi za izgradnju centra za kojeg je položen kamen temeljac 2013. godine, a izgradnja počela prošle godine, ocjenjuju se na 17 miliona eura, ali to je bez poreza i drugih troškova, pojasnio je muftija Grabus. Ukupno sa kupovinom zemlje, dobivanjem dozvola, opremom i porezima, projekat će koštati oko 35 miliona eura.

Osnova centra kojeg sufinancira i Država Katar imat će 24 metra visoku kocku unutar koje će biti kupola. Objekat će imati 40 metara visoku munaru, a pored sakralnog dijela centar će imati abdesthanu, obrazovni, administrativni i stambeni objekat. U podrumu su predviđeni parkinzi, restoran i sportska sala.

(islamskazajednica.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Kakva dzamija i plavi slemovi ?
    Ubijaju decu na Bliskom Istoku.
    Koga zanima cement – cuvajte decu od vasih priljatelja

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime