Ambasador Japana u Bihaću povodom završetka projekta deminiranja

0
33

imageBihać – Ambasador Japana u našoj zemlji, Hideo Jamazaki, danas je posjetio Bihać povodom završetka projekta “Podrška aktivnostima deminiranja u opštinama Bihać i Velika Kladuša”.

Prva ceremonija odnosi se na primopredaju aktivnosti deminiranja i tehničkog izviđanja u opštinama Bihać i Velika Kladuša. Pored načelnika Bihaća Emdžada Galijaševića i načelnika Velike Kladuše Edina Behrića na ceremoniji su  sudjelovali regionalni projekt menadžer ITF-a Andrej Golob, kao i predstavnici BH MAC-a.

Nakon ceremonije posjećene su deminirane lokacije u Bihaću i Velikoj Kladuši.

U 2012. godini Vlada Japana je preko ITF-a donirala sredstva u iznosu od 420.000 eura za aktivnosti deminiranja i tehničkog izviđanja u opštinama Bihać i Velika Kladuša.

Zahvaljujući mehanizmu uduplavanja sredstava koji je bio primijenjen na projekat, ITF je osigurao dodatnih 420.000 eura i tako omogućio deminiranje značajnog većeg područja.

“Nažalost, i 19 godina nakon okončanja ratnih dejstava BiH se suočava s veoma izraženim problemom minske kontaminiranosti, te je minama najzagađenija zemlja u Evropi i zasigurno jedna od najzagađenijih u svijetu. Upravo iz tog razloga, podrška aktivnostima deminiranja jedan je od najvažnijih prioriteta kada je u pitanju politika pomoći Japana u Bosni i Hercegovini”, saopšteno je iz Ambasade Japana u BiH.

Od 1996. godine do danas, Vlada Japana osigurala je sredstva u iznosu od preko šest miliona eura za aktivnosti deminiranja u BiH. Podrška Japana aktivnostima čišćenja od mina u BiH posebna je važna ako se ima u vidu da su planovi da cijela zemlja buda očišćena od mina do 2019. godine stavljeni pod znak pitanja upravo zbog nedostatka novca za deminiranje.

Sutra, u petak 31. oktobra, ambasador Yamazaki prisustvovaće ceremoniji primopredaje projekta u Domu zdravlja Bihać. Ceremonija će se održati u 10.00 sati uz prisustvo direktorice Doma zdravlja Bihać Azre Čehić-Hasić i osoblja ove zdravstvene ustanove.

Vlada Japana donirala je 80.442 eura Domu zdravlja Bihać za nabavku ambulantnog vozila i kardiomobila.

Ovo je drugi put da je Vlada Japana osigurala novac ovoj zdravstvenoj ustanovi, gdje je ranije finansirala nabavku sanitarnog vozila, ultrazvuka i laboratorijskih aparata.

(Velikaton.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime