Ambasada SAD-a u BiH: Apelujemo na rukovodstvo RS-a da se uzdrži od održavanja referenduma

0
5

U saopćenju za javnost pozivaju sve strane da poštuju današnju odluku Ustavnog suda BiH. Napominju da je nadležnost Suda jasno definisana u Aneksu 4 Daytonskog mirovnog sporazuma čime se Sud ovlašćuje za rješavanje sporova između različitih nivoa vlasti.

“Apelujemo na rukovodstvo Republike Srpske da se uzdrži od održavanja referenduma jer bi to bilo direktno kršenje odluke Suda. Nepoštivanje odluke Suda bi značilo podrivanje pravne države, stavljanje RS u izolaciju i nesigurnost i direktno osporavanje državnog pravosuđa. Ovakve politike nisu u interesu građana Bosne i Hercegovine, time ni građana Republike Srpske, jer se svi oni suočavaju sa brojnim socijalnim i ekonomskim problemima”, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

Smatraju da, ukoliko se, uprkos odluci Ustavnog suda, nastavi sa aktivnostima vezanim za referendum, to će predstavljati prijetnju vladavini zakona, te na taj način i prijetnju stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu zemlje.

“Dejtonski mirovni sporazum je međunarodni mirovni sporazum čije osporavanje ne može proći bez posljedica. Sjedinjene Države i međunarodna zajednica su izuzetno puno uložili u mir, stabilnost i prosperitet BiH. Mi nećemo prihvatiti pokušaje opstruiranja Daytonskog mirovnog sporazuma niti slabljenja institucija BiH”, stav je ambasade SAD-a u BiH.

Sjedinjene Američke Države napominju da su ambasadori zemalja članica Vijeća za implementaciju mira su na sastanku Upravnog odbora koji je održan 30.8.2016. ponovno potvrdili svoju podršku Daytonskom mirovnom sporazumu i nedvosmislenu opredjeljenost za teritorijalni integritet i osnovnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta koji nemaju pravo otcjepljenja.

“Jasno su rekli da neće tolerisati nikakvo kršenje Opšteg okvira mirovnog sporazuma, uključujući, ali ne ograničavajući se na, pokušaje otcjepljenja. Mi čvrsto stojimo iza tih izjava”, zaključeno je u saopćenju Američke ambasade u BiH u vezi sa Odlukom Ustavnog suda BiH od 17. septembra 2016.

(klix)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime