Alžirske vlasti zabranile distribuiranje šiijskih pamfleta u džamijama – žele preduprijediti sektaške sukobe

0
309

Alžirske vlasti zabranile distribuiranje šiijskih pamfleta u džamijama – žele preduprijediti sektaške sukobe

Alžir – Alžirsko ministarstvo za vjerska pitanja izdalo je uputstva imamima džamija da onemoguće bilo kakvo distribuiranje šiijske misionarske literature u džamijama.

Priredio: Abdullah Nasup

Medijski izvještaji govore da je uputstvo internog karaktera imamima džamija izdao ministar za vjerska pitanja Muhammed Isa, zatraživši od njih da pomno prate kakva se literatura nalazi na policama džamijskih biblioteka, da iz džamijskih prostora uklone sve knjige koje pozivaju ili podstiču na promjenu vjerskog (sunijskog) svjetonazora i prihvatanje šiizma, te da spriječe rasparčavanje takve literature u njihovim džamijama.

Ovo uputstvo dolazi mjesec dana od izdavanja sličnog uputstva. Naime, 22. septembra, 2016., ministarstvo za vjerska pitanja donijelo je odluku o “nužnosti sprečavanja bilo kakve sektaške zloupotrebe obilježavanja dana ašure”.

Dr. Bumejsun Nuruddin, profesor šerijatskih znanosti na Univerzitetu Oran, kaže: “Alžirske vlasti nisu rigorozne samo prema širenju šiijskih učenja i ideologije, nego i prema širenju svih vjerskih učenja koja su strana ovom podneblju i društvu.” On je kazao još i sljedeće: “Trebamo razumjeti da je razlog restrikcija vlasti prema širenju šiizma bojazan od sektaških sukoba u koje bi zemlja mogla zapasti u budućnosti ukoliko se šiizam proširi.”

Za alžirske vlasti vjerski autoritet je sunijsko učenje u akidi i malikijski mezheb u fikhu. Malikijski mezheb se prakticira kako u Alžiru tako i širom arapskog magriba.

Alžirski ministar za vjerska pitaja, Muhammed Isa, u maju ove godine prvi put je javno upozorio da postoje strane koje planiraju šiizaciju Alžira. On je tada kazao: “Postoji želja određenih inostranih instanci da se među Alžircima stvori vjerska pometnja i to kroz projekat širenja sektaških učenja šiizma i jačanja šiijskih misionarskih aktivnosti, naročito u pograničnim oblastima na istoku i zapadu zemlje.”

Ministar Muhammed Isa, međutim, tom prilikom nije imenovao te inostrane instance.

(saff.ba)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime